Azija na tanjuru

Nije da samo izgleda lijepo: Ovako pripremljeni riža i losos savršeni su i kad nemate vremena

 Luchezar/Getty Images
Užurbani dnevni ritam često nam ne ostavlja previše prostora za eksperimentiranje, no to nije razlog da ne isprobamo nešto novo

Priprema: 20 minuta • Kuhanje: 20 minuta • Porcija: 2 - 4

Sastojci:

  • 300 g sushi ili druge riže
  • 500 g svježeg lososa ili druge ribe
  • 1 - 2 avokada
  • 3 žlice soja sosa
  • 1 žlica sezamova ulja
  • 1 manji komad đumbira
  • 3 žlice sezama
  • klice ili salata prema želji
  • 1 veća ili 2 srednje mrkve
  • svježi krastavac prema želji
  • 2 žlice rižina octa
  • 1 - 2 mlada luka

Priprema:

Skuhajte sushi rižu, začinite je sa soli i dodajte rižin ocat. Dobro pomiješajte i rasporedite u zdjelice.

U posudi pomiješajte soja sos, sezamovo ulje i naribani đumbir pa u to ubacite na kockice nasjeckani svježi losos, tunu ili drugu ribu koju koristite. Pustite da stoji 15-ak minuta i dobro obložite komadiće ribe sa svih strana.

Prema želji ribu možete i ispeći u woku. Za to vrijeme tostirajte sezam.

Avokado otvorite i nakapajte limunovim sokom.

Mrkvu ogulite i pomoću gulilice od nje napravite rezance.

Na rižu dodajte polovicu avokada, komadiće ribe, rezance mrkve, klice ili salatu i sve pospite sezamom. Pospite mladim lukom i sitno nasjeckanim svježim krastavcem i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 05:00