Ako vas je obuzela želja za nečim što bi vam mama skuhala, na pravom ste mjestu. Za vas imamo par prijedloga ukusnih ćušpajza, maneštri i variva koji uvijek pogađaju blizu srca.
Gusta juha od bundeve i crvene leće
1/2 muškatne ili hokaido bundeve (ili jedna manja) 500 g crvene leće 1 luk 1 češnja češnjaka 1 mrkva 1 korijen peršina 1 celerova stapka 1 peršinov list 1 žličica kurkume 1 timijan 2-3 listića kadulje sol i papar maslinovo ulje |
Na maslinovom ulju dinstajte sitno nasjeckan luk kojemu nakon nekoliko minuta dodajte narezanu mrkvu, peršin, celer i peršinov list. Dinstajte kratko pa dodajte bundevu i češnjak. Ulijte vodu ili temeljac, a nakon pet minuta dodajte i crvenu leću te timijan i kadulju. Ulijte ako je potrebno još malo temeljca ili vode (gustoću prilagodite vlastitom ukusu) pa kuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri. Juhu izradite štapnim mikserom, začinite solju, paprom i kurkumom.
Varivo od poriluka i slanutka
konzerva slanutka ili 300 grama kuhanog slanutka 2 veća poriluka veći krumpir ili batat tri žlice ulja tri šnite slanine vezica svježeg peršina sol, papar pola žličice kurkume pola žličice kima |
Na ulju dinstajte sitno narezan poriluk, bijeli i zeleni dio zajedno. Kad omekša, podlijte s malo vode i dodajte kockice krumpira i kim. Još kratko pirjajte pa dodajte kockice slanine. Kad slanina postane staklasta, dodajte slanutak i podlijte vodom, toliko da su povrće i slanutak sasvim prekriveni tekućinom. Dodajte kurkumu, posolite i kuhajte još dvadesetak minuta, dok krumpir sasvim ne omekša, a arome se prožmu. Na kraju poparite i pospite svježim peršinom.
Kisela repa s krumpirom i špekom
500 g kisele repe 2-3 krumpira 2 lovorova lista 150 g špeka 2 češnja češnjaka 1/2 mljevene crvene paprike sol i papar |
Kiselu repu namočite desetak minuta u vodi pa ju ocijedite. Ako volite kiselije preskočite ovaj dio pripreme. U lonac stavite kiselu repu, narezan špek i lovorov list te narezan češnjak. Kuhajte repu oko 45 minuta, a petnaestak minuta prije nego što je kuhana dodajte na kockice narezan krumpir. Posolite, popaprite i dodajte mljevenu papriku.
Ljuta svinjetina s grahom i kukuruzom
1,5 kg svinjske lopatice 2 luka 2-3 češnja češnjaka 1 žlica pesta od ljute paprike 1/2 konzerve pelata 1 mrkva 1 peršin list i korijen 1 žličica ljute mljevene crvene paprike 1/2 žličice slatke dimljene mljevene paprike sol i papar lovorova lista malo peperoncina po želji repičino ili maslinovo ulje 1 šalica kuhanog bijelog graha 1 šalica kuhanog crvenog graha 1/2 šalice kuhanog kukuruza |
Na masnoći dinstajte luk, a kada postane staklast dodajte narezano korjenasto povrće i na kockice narezanu svinjetinu. Kratko popecite meso pa podlijte sve vodom ili temeljcem i kuhajte dok meso ne omekša. Ubacite lovorov list. Na pola kuhanja dodajte narezane pelate, češnjak i ostavite da se krčka povremeno podlijevajući ako je potrebno. Desetak minuta prije kraja kuhanja u lonac stavite i obje vrste graha i kukuruz. Dodajte potom pesto od ljutih paprika te sve ostale suhe začine i peperoncina po želji. Servirajte s domaćom pečenom kobasicom.
Varivo od koromača, korabe i špinata
1 luk 1 žuta mrkva 1 peršin, korijen i list malo celera 1 koraba, zajedno s lišćem 1/2 šalice smrznutog graška 1 zdjelica špinata sol i papar maslinovo ulje 2 jaja brašno malo kopra |
Na maslinovom ulju dinstajte luk pa za par minuta dodajte narezano korjenasto povrće. Dinstajte još par minuta pa dodajte na kockice narezanu korabu i narezano lišce korabe, a potom i grašak. Kada je povrće napola kuhano dodajte narezan koromač i peršinov list te kopar. Kuhajte još par minuta pa posolite i popaprite varivo i ukuhajte u njega noklice koje napravite od jaja i brašna (umutite dva jaja s brašnom da dobijete gustu jednoličnu smjesu, a žlicicom oblikujte noklice). Neka se noklice kuhaju par minuta. Na kraju u varivo dodajte oprani špinat koji treba samo povenuti.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....