Sada su ga prepune tržnice. Možete nabaviti oljuštenog, koji je skuplji, ili jeftinijeg, u mahunarkama, ali onda ga vaditi iz njih, što iziskuje prilično strpljenja, a budući da su prilično grube, možda i prstići nakon poduljeg guljena ostanu bolni. No, svejedno, savjetujemo da ga obavezno uvrstite na jelovnik, a pokoju kilu ostavite i za zimske dane.
Naime, odličan je i u hladnijim mjesecima - odmrznuti... nakon što ćete ga upravo sada zamrznuti. Dovoljno ga je, oljuštenog, podijeliti po porcijama (pola kilograma ili kilogram), upakirati u vrećice za duboko zamrzavanje i pospremiti u škrinju. Osim što ima fantastičan okus (neki kažu i sličan kestenima), mladi grah ima još nekoliko prednosti: ne mora ga se prethodno namakati, kuhan je za manje od pola sata i ne treba mu mnogo dodataka jer možete ga skuhati u vrlo malo vode i poslužiti kao juhu.
Mladi grah voli dodatke mladog povrća, a najbolje se sljubljuje s kukuruzom, pa ako još dodate šaku ječma, narezanu grančicu celera i malo sitnije tjestenine, dobiti ćete obrok sličan manestri (pogotovo ako ubacite i malo slanine). Od mladog, kao i od starog možete raditi salate (preporučljivi su dodaci bučino ulje i jabučni ocat), variva, a možete ga iskoristiti i kao nadjev za punjene paprike.