ŠLAG NA KRAJU

Napravite tortu od čokolade, karamele i kikirikija koja će raspametiti svakog tko je isproba

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Iva Erić, koja stoji iza brenda Šlag na kraju, otkrila nam je recept za predobru, sočnu tortu

Za biskvit od čokolade:
5 jaja
270 g šećera
prstohvat soli
250 g oštrog brašna
250 g mekog brašna
185 g kakaa
1 prašak za pecivo
žličica sode bikarbone
50 g topljenog maslaca
250 ml mlijeka

Za bijeli ganache:
400 g bijele čokolade
380 ml slatkog vrhnja
300 g neslanog kikirikija

Za karamel:
250 g šećera
200 ml vrhnja za šlag s 33% mliječne masti

Za posipanje:
neslani kikiriki

Priprema:

Pripremu biskvita počnite tako da sjedinite suhe i mokre sastojke u dvije odvojene posude. Miksajte jaja sa šećerom i soli dok ne postanu blijeda i pjenasta. Zatim naizmjenično dodajte suhe pa mokre sastojke dok se sve ne izmiješa. Pazite da brašno ne miksate previše jer će biskvit ispasti tvrd. Stavite biskvit peći u dva kalupa od 20 cm ili u jedan kalup od 28 cm ako želite da vam je torta niža. Pecite biskvit u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva oko 50 minuta. Kako biste pripremili bijeli ganache podijelite vrhnje na dva dijela, odnosno na 130 i 250 ml. Nasjeckajte 400 g bijele čokolade u staklenu zdjelu te prelijte sa 130 ml vrhnja i otopite na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Nakon što se u potpunosti otopi, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na minimalno tri sata. Ostatak vrhnja (250 ml) razradite u šlag. Izvadite smjesu čokolade i vrhnja iz hladnjaka i izmiksajte postepeno dodajući šlag. Kad je krema čvrsta, u nju umiješajte usitnjeni kikiriki. Za karamel je najbitnije imati ‘non stick‘ tavu ili lončić u kojoj ćete topiti šećer, kao i silikonsku špatulu otpornu na toplinu za miješanje. Stavite kuhati čisti šećer u ‘non stick‘ lončić na laganoj vatri povremeno miješajući. Kad se šećer počne otapati, pratite mu boju i čekajte dok se u potpunosti ne otopi i dosegne duboku bakrenu nijansu. U tom trenu ulijte vrhnje za šlag. Važno je da je vrhnje na sobnoj temperaturi ili lagano ugrijano, kako ne bi odmah stisnulo čestice šećera rezultirajući u grudicama u karamelu. Kratko miješate smjesu na laganoj vatri dok se sve u potpunosti ne otopi i karamel je gotov. Svaki od dva ispečena biskvita prerežite na dva dijela kako biste dobili četiri sloja biskvita. Filajte tortu ovim redom: biskvit, bijela krema s kikirikijem, usitnjeni kikiriki, sloj karamela. Ponavljajte dok ne potrošite sve sastojke. Na kraju tortu možete obložiti bijelom kremom (bez kikirikija) i posuti karamelom odozgo. Savjet: kalupe sa smjesom za biskvit izvana omotajte krpom namočenom u hladnoj vodi kako ne biste dobili kupolu tijekom pečenja i kako bi biskvit ispao što ravniji.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. kolovoz 2024 05:47