JANJETINA NA ŽLICU

Napravite talijanski janjeći gulaš s pršutom i vinom, tražit će se porcija više

 Tomislav Kristo/Cropix
Agnello brodettato alla romana je neka vrsta talijanskog janjećeg gulaša, a posebnost jelu daje završni umak od žumanjaka i limuna

Trebat će vam:

1000 g janjećeg čistog mesa
150 g narezanog pršuta ili pancete/špeka
3 žumanjka
1 veći luk
100 ml suhog bijelog vina
200-300 ml janjećeg temeljca
60 g glatkog brašna
1 veća žlica masti
1 limun
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar

Priprema:

Pršut odnosno pancetu narežite na manje komadiće te stavite u glinenu posudu s masti da se sve zažuti. U međuvremenu očistite luk i narežite na sitno te pirjajte lagano u masnoći. Janjeće meso dobro zasolite i popaprite te pomiješajte s brašnom. Pojačajte vatru te nabrzinu popecite janjetinu, sve podlijte bijelim vinom, pa kada prokuha, dodajte temeljac i muškatni oraščić te kuhajte na laganoj vatri dok meso ne omekša. U prikladnoj posudi zamutite žumanjke, dodajte sok od limuna pa sve spojite. Stavite u tavicu i na vrlo laganoj vatri miješajte te podlijevajte temeljcem dok ne dobijete svilenkasti umak i potom ga prelijte po janjetini te odmah sve poslužite. Uživajte uz pitkije crveno vino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 23:23