DOBAR RUČAK

Napravite slasne burgere od brokule, tanjure će počistiti čak i oni izbirljivi

 Vaaseenaa/Getty Images/istockphoto
Brokulu sjedinite s bijelim grahom, češnjakom i tahinijem pa sve zajedno pretvorite u kompaktnu smjesu i oblikujte polpete

Trebat će vam:

230 g cvjetova brokule

½ šalice zobenih pahuljica

2-3 režnja češnjaka

500 g bijelog graha

2 žlice prehrambenog kvasca

1 žlica tahinija

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 žlica soka od limuna

½ žličice sušenog origana

½ žličice soli i papra

¼ šalice nasjeckanog mladog luka

Priprema:

Kuhajte brokulu na pari otprilike 7-10 minuta, odnosno dok ne omekša. Ostavite sa strane da se ohladi. U blenderu usitnite zobene pahuljice u fine mrvice. Dodajte češnjak i nastavite obrađivati dok se sve ne poveže. U blender dodajte brokulu, grah, kvasac, tahini, maslinovo ulje, limunov sok, origano te sol i papar. Usitnjavajte dok se sve ne ujednači i pritom pripazite da ne preradite sastojke u pastu. Prebacite smjesu u veliku zdjelu, a zatim ručno umiješajte usitnjeni mladi luk. Pokrijte smjesu i stavite u hladnjak na 30 minuta do sat. To pomaže da smjesa bude lakša za rukovanje kad je oblikujete u hamburgere. Zagrijte pećnicu na 200°C i obložite lim za pečenje. Oblikujte od smjese okrugle pljeskavice željene veličine. Slažite na lim za pečenje s razmakom od nekoliko centimetara. Pecite u pećnici 18-20 minuta, dok rubovi ne porumene. Poslužite odmah ili ostavite da se ohlade i stavite u hladnjak do tjedan dana ili zamrznite pa čuvajte do tri mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. studeni 2024 22:38