PLUS ČETIRI RECEPTA

Napravite sir od tri sastojka u vlastitoj kuhinji pa od njega složite hrskave pogačice i njime punite tortelline

Od ricotte iz kućne radinosti zatim možete napraviti fina slatka i slana jela

Iako se izrada domaćeg sira na prvu čini kao previše posla, ricotta je jedan od onih koji su gotovi u samo nekoliko sati i bez previše kompliciranja. Za pripremu će vam trebati svega tri sastojka, a rezultat je bogati sir koji zatim možete koristiti u velikom broju jela; od gnuda mekanih kao oblak, preko aromatičnih punjenja za tjesteninu pa sve do omiljenih talijanskih slastica poput, primjerice, canolla.

image
Jill Chen/Warren Goldswain

Pripremite kvalitetno mlijeko, istu takvu mlaćenicu i sol i bacite se na pripremu. Najdetaljniji recept pronašli smo na portalu Food and Wine i u nastavku ga prenosimo u cijelosti. Potrebno vam je otprilike 2 litre mlijeka i pola litre mlaćenice.

KAKO NAPRAVITI RICOTTU?

Najprije polako zagrijavajte mlijeko u koje ste dodali mlaćenicu i sol. Pustite da temperatura naraste do 180 stupnjeva i povremeno promiješajte. Nakon toga ugasite vatru i pustite da stoji. Više nemojte miješati kako bi se tekućina mogla odvojiti od gustog dijela. Neka stoji oko 2 do 3 sata. U veće cijedilo stavite običnu gazu pa manjim cjedilom grabite gusti dio i prebacujte u obloženo cijedilo. Nakon što ste izvadili sav gusti, kruti dio, smotajte gazu i nekoliko puta dobro pritisnite kako biste dodatno ocijedili. Kada ponovno rastvorite gazu, trebali biste dobiti gusti sir. Detaljan postupak pripreme pogledajte OVDJE, a u nastaku potražite još nekoliko recepata u kojima možete iskoristiti ricottu.

NAMAZ OD RICOTTE I ORAHA

image
Marko Miščević/Cropix

PIZZA POGAČICE

image
Berislava Picek/Cropix

TORTELINI S PIREOM OD CIKLE I NADJEVOM OD RICOTTA SIRA

image
Marko Miščević/Cropix

HRSKAVE POGAČICE OD TIKVICA I RICOTTE

image
Berislava Picek/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 07:52