ZA KRAJ SEZONE

Napravite labneh s jagodama, trebat će vam samo jogurt, maslinovo ulje i malo mašte

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Sezona jagoda traje još kratko, iskoristite je i pripremite ovu potpuno drugačiju poslasticu.

Osim pobrojanih sastojaka, za pripremu ovog deserta trebat će vam i doza strpljenja. Labneh se, naime, dobiva cijeđenjem jogurta kako bi se gusti dio odvojio od tekućine te se tako dobila kremasta smjesa nalik mascarpone siru. Kako je zapravo riječ o jogurtu, labneh je nešto aromatičniji od kremastih sireva na kakve smo navikli. U istočnjačkoj se kuhinji najčešće poslužuje uz dodatke poput maslinovog ulja, za'atar začina ili pečenih paprika te uz pita kruščiće, a može se oblikovati i u okruglice te spremiti u maslinovo ulje. Iako obično dolazi u slanoj varijanti, gastro blogerica i stilistica Janja Benić ovog ga je puta odlučila pretvoriti u pravu proljetnu poslasticu pa mu dodala jagode i aromatizirano maslinovo ulje. Rezultat je osvježavajući desert koji bi se posebno mogao svidjeti najvećim ljubiteljima torte od sira.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Trebat će vam:

900 g čvrstog jogurta (nikako ne koristiti grčki jogurt nego najobičniji čvrsti jogurt)
3⁄4 žličice soli
Gaza
100 ml kvalitetnog maslinovog ulja
10 grančica svježeg timijana (i dodatno par grančica timijana za serviranje)
1 naranča – 6 komada oguljene kore naranče
250 g jagoda
30 g šećera
3/4 žličice sumaka
1 limeta (sok)
300 g jagoda

Priprema:

U zdjeli promiješajte jogurt i sol. Od ove količine će vam ispasti oko 450 g labneha. Pripremite si posudu s cjedilom i gazom. Ispod cjedila mora ići posuda, a u posudu gaza u koju ćete staviti jogurt pomiješan sa soli. Jogurt pokrijte s gazom i na gazu stavite pune staklenke ili konzerve koje će se ponašati kao uteg pomoću kojih će se tekućina iz jogurta lagano cijediti kroz cjedilo. Sve zajedno spremite u hladnjak na 12 do 24 sati. Bacite tekućinu koja se procijedila. Preostali jogurt je trebao izgubiti barem pola svojeg volumena i ostati jako kremast kao sirni namaz. Labneh prebacite u posudicu, prelijte ga sa slojem maslinovog ulja, hermetički zatvorite i pohranite ga u hladnjak gdje može stajati do 5 dana. Drugi korak je ulje s narančom i timijanom. Stavite maslinovo ulje u mali lončić na srednje nisku vatru i zagrijte ga nekih 5 minuta. Dodajte grančice timijana i koru naranče, maknite s vatre i ostavite sa strane. Pustite tako da stoji, idealno preko noći. Izblendajte 250 g jagoda zajedno sa šećerom, sumakom i limetom. Umak stavite u jednu zdjelu. Očistite 300 g jagoda i narežite ih na polovice i četvrtine pa ih umiješajte u izblendane jagode. Ako ih ne koristite odmah, spremite ovu smjesu u hladnjak, a prije korištenja je izvadite kako bi došle na sobnu temperaturu. Labneh prebacite na pladanj ili tanjur i pomoću žlice napravite udubljenja. Na to stavite smjesu s jagodama i poškropite s dvije žlice ulja s narančom i timijanom. Uz rub labneha posipajte sumak, naribajte malo korice limete i stavite kore naranče (ili svježe ili one iz ulja). Dodatno ukrasite s listićima timijana.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2024 06:08