KORAK PO KORAK

Napravite carbonaru poput talijanskog chefa

Carbonara je jedno od onih jednostavnih jela koje sa samo nekoliko sastojaka uspijeva stvoriti nevjerojatno ukusan obrok. Ono što je čini posebnom jest spoj kremoznosti koja dolazi od jaja i Pecorino Romano sira te hrskavi okus pancete. U nastavku donosimo klasični recept za carbonaru s kojim ćete svaki put dobiti autentičan okus ovog omiljenog talijanskog jela!

CARBONARA

image
Mariha-kitchen/Getty Images/istockphoto

Trebat će vam:
400 g špageta ili druge duge tjestenine
150 g pancete ili guancialea (narezane na kockice)
5 jaja
50 g ribanog Pecorino Romano sira
2 češnja češnjaka (prema želji)
sol i svježe mljeveni crni papar
1-2 žlice maslinova ulja

Priprema:
Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvajte šalicu vode od kuhanja tjestenine. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte pancetu ili guanciale, i pržite dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava. Ako koristite češnjak, dodajte ga u tavu na kraju prženja i lagano ga pirjajte kako bi otpustio aromu, a zatim ga izvadite. U zdjeli razmutite žumanjke i pomiješajte ih s ribanim Pecorino Romano sirom. Dodajte obilno svježe mljevenog crnog papra. Ocijeđenu tjesteninu dodajte u tavu s pancetom i promiješajte kako bi se tjestenina obložila masnoćom. Maknite tavu s vatre, pričekajte nekoliko sekundi kako bi se malo ohladila, a zatim ulijte smjesu od jaja i sira. Brzo i energično miješajte kako bi se umak ravnomjerno rasporedio. Ako je umak pregust, dodajte malo sačuvane vode od kuhanja tjestenine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2025 07:22