Iako krajem rujna žalimo što je ljeto još jednom brzo prošlo, početak jeseni nagoviješta nevjerojatno šarenu i raznoliku ponudu povrća i voća. Zapravo, sve boje jesenskog lišća možemo vidjeti i na tržnicama koje toliko volimo posjećivati. Pa iako se još uvijek može pronaći sočna rajčica i pokoja tikvica, sva jela lagano počinjemo prilagođavati jesenskom bogatstvu.
Jela na žlicu među omiljenijima su u našoj obitelji, pa mi se činilo prigodno napraviti tri takva jela za svoju novu kolumnu. Za jesenska jela na žlicu odabrala sam jedan morski gulaš, jedno kremasto povrtno varivo s dodatkom slanine i za kraj divnu svilenkastu vegetarijansku krem juhu.
Gulaš od liganja prilagođavam gotovo svakom godišnjem dobu, budući da se lignje zaista može kupiti većinu godine, a s dodatkom slanutka podmirili ste sve dječje potrebe za taj dan. Ljeti u njega čak dodajem i tikvicu. Može se skuhati i ugusto, pa servirati s kuhanom palentom ili rižom, ili ovaj gulaš pripremite na moj način, malo rjeđe, i uživajte u morskoj zdjelici sreće. Ovo jelo je okusom kombinacija između pašticade i dobrog brudeta.
Kremasto varivo vrlo je svestrano, a jesensko je povrće kao stvoreno za nj. Buča se savršeno uklapa s mascarpone sirom, a da nutritivno pojačam ovo izdašno jelo, dodala sam mu leću. Poigrajte se i različitim bojama leće, npr. odlično bi išla i beluga crna leća te bi svojim posebnim izgledom svakako mogla zainteresirati i najzahtjevnije dijete.
KREMASTO VARIVO S BUČOM I LEĆOM
Krem juhu od gljiva malo tko ne voli, a ja sam svoju obogatila cvjetačom koja je dodala još jednu razinu kremoznosti te, naravno, svoje obilje vitamina i minerala. Za ovu juhu ne preporučam da napravite velike količine unaprijed (za razliku od prva dva recepta, s napomenom da u kremasto varivo ne stavljate špinat ako planirate poslije podgrijavati jelo), jer za djecu, a i većinu odraslih, ne preporuča se podgrijavati jela s gljivama, no svakako vas potičem da isprobate ovaj prefini voljeni recept u svojem novom ruhu. Uživajte u jeseni i otkrijte čime nas sve uveseljava u svojoj prirodnoj paleti boja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....