Celer uglavnom koristimo kod pripreme temeljca, dodajemo ga u krem ili klasične, bistre juhe, a može biti i dobra podloga za različite umake i variva, sitno nasjeckan, uz mrkvu i korijen peršina. No, jeste li znali kako od celera možete napraviti sjajan bezmesni ručak? Chef Yotam Ottolenghi još nas je jednom uspio uvjeriti u svoju genijalnost te je pripremio odreske od celera i poslužio ih uz Café de Paris umak od inćuna, kapara i začinskog bilja. Chef Ottolenghi ovaj je recept opisao kao sjajnu alternativu mesu upravo zbog pečenog celera koji u pećnici poprima sve dublje i zanimljivije arome. U nastavku donosimo recept, a možete ga pronaći i u Ottolenghijevoj kuharici "Flavour" te na njegovom Instagram profilu.
Trebat će vam:
2 glavice celera
120 ml maslinovog ulja
Sol, papar
110 g neslanog maslaca
1 manja ljutika
1 režanj češnjaka
3 fileta inćuna
Pola žličice curryja u prahu
¼ žličice kajenske paprike
1 žličica mljevene gorušice
1 žlica kapara
2 žlice sjeckanog vlasca
2 žlice svježeg estragona (koristite li sušeni, smanjite količine)
1 žlica sitno sjeckanog peršina
2 žličice timijana
2 žličice limunovog soka
110 ml slatkog vrhnja
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Celer očistite pa ga izbodite vilicom sa svih strana. Stavite ga na papir za pečenje. Maslinovo ulje pomiješajte sa žlicom soli i dobivenu mješavinu utrljajte u glavice celera. Pecite celer oko dva sata i 15 minuta ili dok ne omekša. Svakih 20 minuta otvorite pećnicu i prelijte uljem. Celer bi na kraju trebao biti mekan i lijepe, zlatne boje. Ostavite da odmara 15 minuta, a zatim ga narežite na ploške od oko 2,5 centimetra debljine. Premažite uljem i pustite da kratko odmore.
Kada pripremate umak, u dublju tavu najprije stavite maslac, sjeckanu ljutiku, protisnuti češnjak, inćune, curry, kajensku papriku i gorušicu. Pirjajte dok ljutika ne omekša, a maslac poprimi zlatnu boju. Dodajte kapare, začinsko bilje i papar, pirjajte još minutu pa maknite s vatre.
Vratite se na odreske od celera, premažite ih ostatkom ulja od pečenja i vratite u pećnicu na najvišu temperaturu, na opciju grill. Pecite šest minuta dok odresci ne poprime lijepu boju. Dok je celer u pećnici, umak vratite na vatru, zagrijavajte ga oko pet minuta, a zatim dodajte slatko vrhnje i limunov sok. Okrećite tavu tako da se svi sastojci povežu i nemojte previše miješati. Na tanjur najprije stavite umak, a zatim i odreske celera i poslužite toplo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....