Slatkost bazge i kiselost ribizla. Vrlo podcjenjene crvene bobice vrlo se rijetko nađu u kolačima i općenito u našim domovima. Iako, mu cijena ne odudara od recimo cijene malina i borovnica, on uvijek nekako ostane po strani. Vrlo je blagotvoran za ljudski organizam pa bi se svakako trebao naći češće na menijima. Bobice ribiza odličan izvor vitamina C (50% dnevnog preporučenog unosa), dok crvena boja potječe od karotina koji služi organizmu za sintezu vitamina A, a time štiti sluznicu i pospješuje izmjenu tvari u stanicama. Vlakana u sjemenkama, bobice ribiza reguliraju aktivnost crijeva i odstranjuju iz tijela otrovne sastojke. Ljekovito djelovanje crvenog ribiza koristi se pri liječenju reumatskih tegoba, gihta i išijasa. Sirup od bobica ribriza jača srce i liječi oboljele od ospica, vodenih kozica, skorbuta i raznih groznica.
Naše Legice pripremile su divan sočan kolač s ribizom i sokom bazge, a nekon pročitanih učinaka ovih crvenih minijatura na tijelo vjerujemo da ste itekako spremni na ovaj kolač!
Trebat će vam:
- 4 jaja
- 100 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 grama maslaca
- 100 ml mlijeka
- 200 grama glatkog brašna
- 6 grama praška za pecivo (pola paketića)
- 3 jušne žlice sirupa od bazge
- cca 200 grama ribizla
- pekmez od marelice (ili koji već imate pri ruci) za završni premaz
Cijeli recept pročitajte OVDJE .
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....