
Već mi se neko vrijeme po glavi mota dobar, lagan, a sočan biskvit-kolač. Onako, najjednostavniji, a najfiniji. Onaj koji mogu smutiti od sastojaka koje uvijek imam kod kuće, bez previše razmišljanja i brzinski. I sve to pronašla sam u ovom laganom klasičnom biskvitu.
Priprema je, dakle, toliko jednostavno da će za rukom poći čak i onima najnespretnijima u kuhinji, a dodatan plus ovog kolača je i što ga uvijek možete prilagoditi samo svom ukusu. Primjerice, u smjesu možete ubaciti šaku maka, limunovu ili narančinu koricu, dodati možete i komadiće čokolade ili voće po želji, a na kraju ga možete natopiti sirupom ili premazati pekmezom po želji. Dobra opcija je i ganache od bijele ili tamne čokolade, a prije pečenja biskvit možete posipati i jednostavnim crumble posipom.
Budući da sam ovih dana dobila lijepe, domaće limune, ja sam u smjesu za biskvit stavila dosta limunove korice i malo soka, a kada sam ga izvadila iz pećnice, premazala sam ga džemom u koji sam dodala još malo limunova soka. Na kraju sam na vrh dodala mascarpone sir s tučenim vrhnjem jer je u pitanju najjednostavnija, a najfinija krema, ali vi ovaj korak, naravno, možete i preskočiti pa kolač poslužiti samo kao jednostavne biskvit-kocke.
Ovaj biskvit-kolač zapravo je super podloga za igranje pa se, sada kada imate omjere, zabavite i napravite poslasticu samo po svom guštu.
JEDNOSTAVAN BISKVIT-KOLAČ
Trebat će vam:
2 jaja
1 vanilin šećer
80 g bijelog šećera
60 g kiselog vrhnja
100 g brašna
1 žličica praška za pecivo
malo ekstrakta vanilije
prstohvat soli
po želji: korica limuna, voće, džem
Za kremu (po želji):
100 g mascarpone sira
150 g slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
2 žlice limunova soka
limunova korica, orašasti plodovi, ružine latice i drugi dodaci za dekoraciju po želji
Priprema:
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke istucite sa šećerom, dodajte vaniliju, vrhnje i prstohvat soli i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Dodajte prašak za pecivo i brašno i umiješajte. Po želji dodajte i limunovu koricu i žlicu soka. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli pa ih laganim pokretima umiješajte u smjesu sa žumanjcima. Prebacite u kalup koji ste obložili papirom za pečenje. Pecite na 180 stupnjeva 20-30 minuta ili dok ne poprimi boju. Kada biskvit izvadite iz pećnice, možete ga izbosti drškom kuhače i premazati džemom koji ste razrijedili s malo limunova soka. Na kraju možete dodati kremu od tučenog slatkog vrhnja i mascarpone sira, šećera u prahu i limunova soka, pa sve zajedno posipati dodacima kao što su sjeckani orašasti plodovi, usitnjene ružine latice, limunova ili korica naranče i slično.
Komentari
0