Kada pričamo o hrani, neizostavno je meso kao jedno od najpopularnijih namirnica diljem svijeta. Njegova čarolija leži u raznovrsnosti pripreme, bez obzira na to bavite li se kuhanjem amaterski ili ste pravi chef u vlastitoj kuhinji. Ipak, neovisno o tome želite li poslužiti specijalitet za čiju vam je pripremu trebalo desetak sati ili samo skuhati juhu, od iznimne je važnosti znati odabrati kvalitetno meso.
Razloga za brigu nema, jer vas u Eurospin trgovinama čekaju profesionalni mesari koji vam uvijek stoje na raspolaganju za savjet i prijedlog, ali će vam pripremiti i mesne delikatese na vaš zahtjev. No, krenimo od samog starta – kako odabrati najbolji komad mesa?
Na što treba obratiti pozornost prilikom kupovine mesa?
Profesionalci iz Eurospina vode vas svojim stručnim mesarskim mišljenjem – uvijek obratite pozornost na svježinu, rok trajanja te provjeru izgleda, boje, mirisa i teksture mesa. Činjenica je kako različite vrste mesa imaju jednako tako različitu karakterističnu boju, ali nepisano pravilo jest da je boja ujednačena po cijeloj površini. Ipak, nemojte miješati ravnomjernu boju s bijelim mrljama koje daju takozvani „mramorni efekt“. On se odnosi na linije masti koje su itekako poželjne jer je riječ o masti unutar mišićnog tkiva koja dolazi do izražaja kada se meso rasiječe. Upravo je ta međumišićna mast zaslužna za poseban okus te je jedna od glavnih odlika kvalitetnog mesa.
Ono što trebate pripaziti jest da koža mesa nije sluzava, a ako kupujete meso s kostima, obratite pozornost na boju kostiju jer pretamne kosti često znače da je meso izloženo već dulje vrijeme. Još jedna bitna stavka je da nakon kupovine čim prije stavite namirnice na hladno kako bi sačuvalo kvalitetu i odličan okus.
Kako pripremiti meso?
Odabir vrste mesa ovisi o vašem ukusu, ali i o načinu na koji ga želite pripremiti. Bilo da je u pitanju pečenje, kuhanje, pirjanje ili prženje, priprema mesa je jednako bitna kao i termička obrada. Tajna dobrog obroka jest u planiranju – odredite si vrijeme kada jelo želite poslužiti i izračunajte koliko vam je vremena potrebno za pripremu. Mesari jednako kao i kuhari savjetuju da meso ne pripremate istog trena kada ste ga izvadili iz hladnjaka, već ga je bolje pustiti da odstoji dok ne dođe na sobnu temperaturu. Ako je meso smrznuto, savjetuje se da ga izvadite i premjestite u hladnjak večer prije pripreme. Ako se meso nalazilo u plastici, svakako ga prozračite prije nego ga termički obradite, a odličan trik za uklanjanje plastike jest da protrljate pomoću soli mjesta s kojih se plastika ne želi skinuti. Ako pripremate pečeno meso ili ga namjeravate raditi na roštilju– vrijeme je za marinadu. Kiseline omekšavaju meso i stoga se savjetuje da baza marinade uvijek sadrži ocat ili jogurt te ulje, a možete dodati začine po želji poput ružmarina, soli, papra, mljevene crvene paprike, češnjaka, itd.
Sezonske namirnice u savršenoj kombinaciji s mesom
Dolaskom hladnijih jesenskih dana lagano se pozdravljamo s roštiljanjem na otvorenom i vraćamo u toplinu kuhinje i blagovaonice. Jednako tako, dolaze nam i jesenske namirnice koje se idealno komplimentiraju s mesom i stoga vam donosimo i par recepata u kojima ćete potpuno uživati. Jedan od najpopularnijih recepata za ovo godišnje doba zasigurno je goveđi gulaš.
Teletina se odlično slaže s povrćem, a posebice s jesenskim delicijama poput bundeve i riže. Poigrajte se rižotom od bundeva kao izvrsnim jesenskim jelom.
Za sam kraj, iskoristite piletinu u kombinaciji sa sezonskim gljivamai recept za sočna pileća prsa u umaku od gljiva i senfa.
Sve svježe sastojke za izradu naših jela pronašli smo na Eurospin odjelu voća i povrća!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....