ZA POD ZUB

Meki iznutra, hrskavi izvana! Za ove njoke ne treba vam krumpir, gotovi su u 20 minuta i već dva ljeta u našoj su kuhinji totalni hit

Zaboravite na dugotrajno kuhanje krumpira, ovo je jedini recept za njoke koji vam ovog ljeta treba

Ove njoke bez krumpira otkrila sam prošle godine zahvaljujući jednoj spretnoj Ivi s Instagrama i od tada sam one od krumpira gotovo i zaboravila. Gotovi su u dvadesetak minuta s kuhanjem, a ja ih najviše volim zapeći na tavi na malo maslinovog ulja, da bi dobili hrskavu koricu. Taj korak, naravno, možete preskočiti jer ukusni su i kada su meki i kao takvi se dobro slažu s jednostavnim umacima na bazi rajčice ili samo ubačeni u tavu s malo maslaca i začinskog bilja.

image
Lidija Lončarić/

Za ovu priliku ja sam napravila najbolji među ljetnim umacima, onaj od pečene rajčice, a kako bih vam uštedjela vrijeme koje biste inače potrošili na mozganje oko deserta nakon ručka, tu je i jednostavna ideja za slatku varijantu. Ako radite samo slane njoke, tijestu uvijek možete dodati i žlicu ili dvije ribanog parmezana, za još bolji okus.

image
Lidija Lončarić/

Sve što vam sada preostaje jest okušati se u pripremi, ali pripazite, njoki kakve ste do sada poznavali nakon ovog bi mogli postati prošlost.

BRZI LJETNI NJOKI

Trebat će vam:

200 g ricotte

1 žumanjak

100 g oštrog brašna

prstohvat soli

maslac i maslinovo ulje

Za slani umak:

2-3 rajčice

4 režnja češnjaka

1 šaka svježeg bosiljka

Timijan, origano i drugi začini po potrebi

prstohvat šećera

1 žličica soli

papar

Za slatki umak:

2-3 breskve

džem od marelice

sok pola limuna

Priprema:

U posudu stavite ricottu, žumanjak i sol te sve dobro promiješajte. Postepeno dodajte brašno dok ne dobijete meko tijesto. Dio brašna pospite po radnoj površini i od tijesta napravite njoke. Veličinu prilagodite vlastitim željama i potrebama. Njoke kuhajte u vreloj vodi, a kad isplivaju na površinu, prebacite ih u tavu u kojoj ste zagrijali maslinovo ulje ili maslac. Za slanu varijantu, u posudu za pečenje stavite usitnjene rajčice, dodajte očišćene režnjeve češnjaka, sol, šećer, papar i začinsko bilje. Pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta. Izvadite iz pećnice, usitnite vilicom, dodajte još malo maslinovog ulja, promiješajte i poslužite s njokima. Za slatku varijantu, u lončiću zagrijte džem od marelica s limunovim sokom. Marelice ispecite na maslacu na tavi, pustite da dobiju boju. Na tanjur stavite umak od džema, dodajte njoke i poslužite uz pečene marelice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. kolovoz 2024 12:39