sve što nam treba su...

Meki domaći njoki od krumpira u umaku od gorgonzole, kadulje i sjeckanih oraha

Jednom kad savladate pripremu domaćih njoka, neće vam kupovne više uopće biti zanimljive

Ugodite si danas s njokima u umaku od gorgonzole, kadulje i oraha jer su jelo u koje vrijedi uložiti malo truda. Iako se možete pomoći i kupovnim njokima, dobro napravljeni domaći će ovo jelo podići na sasvim novu razinu i pružiti vam još veći užitak svojom mekoćom.

Njoki s gorgonzolom i orasima

Priprema: 30 minuta • Kuhanje: 45 minuta • Porcija: 4-6

Trebat će vam:
750 g krumpira srednje veličine
150 g glatkog brašna te dodatno za valjanje
1½ žličice soli
250 ml vrhnja
125 g plavog sira
2½ žličice sitno nasjeckane kadulje
listovi kadulje za ukrašavanje
40 g polovica oraha

Kuhajte krumpir u loncu s kipućom vodom 20-25 minuta ili dok ne omekša kada ga probodete. Dobro ga ocijedite, a zatim ostavite sa strane dok se ne ohladi dovoljno za rukovanje. Dok je krumpir još vruć, ogulite ga pa ispasirajte. Ostavite da se malo ohladi. Krumpiru dodajte brašno i sol, a zatim rukama mijesite smjesu dok se ne formira meko tijesto. Ako je smjesa još uvijek ljepljiva, dodajte još malo brašna, ali pazite da ne dodate previše jer će njoki biti teški i žilavi. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu. Izrežite tijesto na šest komada jednake veličine. Rukama nježno razvaljajte svaki komad tako da oblikujete valjak širine oko 1 cm. Lagano pobrašnjenim nožem izrežite svaki valjak na komade dužine 1,5 cm. Jedan po jedan komad stavite prerezanom stranom prema dolje na kažiprst, a zatim prijeđite zupcima vilice (okrenutima prema gore) preko drugog kraja i stranica njoka (omatajući ga oko prsta) kako biste formirali uredan, zaobljeni oblik njoka. Zakuhajte veliki lonac posoljene vode. Dodajte pola njoka i kuhajte na jakoj vatri dok ne isplivaju na površinu. Nastavite kuhati još 10 sekundi, zatim izvadite njoke šupljikavom žlicom, dobro ih ocijedite i premjestite na veliki tanjur ili pladanj. Ponovite s preostalim njokima. Za to vrijeme u velikoj tavi zakuhajte vrhnje pa dodajte sir i usitnjenu kadulju. Kuhajte 2-3 minute ili dok se sir djelomično ne otopi, a umak ne zgusne. Dodajte njoke i kratko ih promiješajte. Začinite po ukusu solju i svježe mljevenim crnim paprom. Podijelite u zagrijane zdjelice, pospite orasima i ukrasite s nekoliko listova kadulje te odmah poslužite.

image
Grazziela Bursuc/Getty Images
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 12:47