Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 5 min
Broj osoba: 1
Sastojci
- Za tijesto:
- 120 g maslaca
- 1 žlica šećera u prahu
- 160 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 1 jaje + žlica vode, lagano razmutiti
- Za nadjev:
- 160 g maslaca
- 200 g meda
- 180 g šećera
- 2 žlice brašna
- 1 prstohvat soli
- 1 žlica limunova soka
- 5 jaja
- 1 burbon vanilin šećer
- 240 ml slatkog vrhnja
- krupna morska sol za posipanje
- Za smokve:
- 10 smokava
- 200 ml prošeka
- 2 žlice meda
- 1/2 žličice cimeta
- 1 burbon vanilin šećer
Priprema
1. korak
Namastite kalup za pite promjera 24 cm. Umijesite sve sastojke za tijesto pazeći da ga ne mijestite predugo. Utisnite ga u kalup i ostavite 1 sat u hladnjaku.
2. korak
Ugrijte pećnicu na 180°C. Rastopite maslac i kuhajte ga na srednje jakoj vatri dalje sve dok ne posmeđi. To će trajati otprilike 10 min. Istog trena kad posmeđi maknite ga s vatre, dodajte med i miješajte dok se ne rastopi. Ostavite mješavinu da se malo ohladi.
3. korak
Pomiješajte šećer, brašno i sol pa dodajte mješavinu maslaca i meda, vanilin šećer i limunov sok. Na kraju umiješajte jaja i vrhnje. Prelijte nadjev preko ohlađenog tijesta pa pecite 60 do 75 minuta.
4. korak
Pita je gotova kad joj vrh posmeđi. U središtu će još biti mekana kao puding. Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi barem 4 sata. Pospite kristalima soli. Pomiješajte prošek, med, cimet i vanilin šećer i kuhajte dok ne provri i dok se ne reducira na pola. Maknite s vatre. Pitu poslužite sa smokvama i preljevom od prošeka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....