![36182030](https://static.jutarnji.hr/images/slike/2025/02/10/k_36182030_640.jpg)
Recept za prhko tijesto:
4 žumanjka 125 g maslaca 1 vanilin šećer (burbon) 50 g šećera (povećajte dozu po želji) 250 g oštrog brašna (ako vam se tijesto lijepi za ruke povećajte dozu) prstohvat soli |
Prvo pjenasto izradite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Potom dodajte maslac sobne temperature natrgan na komadiće, prstohvat soli i na kraju postupno dodavajte brašno istodobno gnječeći tijesto tako da smjesa prolazi kroz prste. Zatim izmijestite tjesto koje se ne bi smjelo ljepiti za prste. Ako se i dalje lijepi dodajte još brašna. Oblikujte kuglu i omotajte je u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku na barem pola sata. Pecite na 200°C 20-25 minuta dok ne poprimi zlaćanu boju.
![Zagreb, 250215.
Tartovi koje je osmislila i skuhala urednica weba Dobre hrane Vana Babic.
Foto: / CROPIX](https://static.jutarnji.hr/images/live-multimedia/binary/2016/5/19/9/tart5-250215.jpg)
Sastojci za nadjev:
4-5 manjih jabuka ili 3 veće 100 g smeđeg šećera 20 g maslaca 10 keksa Speculaas, smrvljenih u veće i manje komadiće 1 dl bijelog vina 2-3 jušne žlice med cimet piment |
Tijesto se ne peče prethodno, već s nadjevom. Jabuke ogulite i narežite na kockice. Potom u pleh ili keramičke posudice stavite maslac i smeđi šećer da se karameliziraju nekoliko minuta na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici. Potom dodajte bijelog vina pa promiješajte dobiveni umak. Ubacite komadiće jabuka i speculaas kekse te im dodajte malo cimeta, pimenta i meda. Dobiveno prhko tijesto tanko razvaljajte te izrežite točno koliko je potrebno da prekrijete pleh i sve jabuke. Pecite na 200 °C otprilike 20 minuta. Poslužite toplu pitu s kuglicom sladoleda od vanilije.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....