
Nešto na žlicu je uvijek pravi izbor, nije bitno koje je godišnje dobva. Za vas smo izvukli par recepata s ljetnim povrćem kojih ste se zasigurno zaželjeli.
Fino varivo od mladog graha i mrkvice
250 g mladog graha 250 g tjestenine 2 mrkve 250 ml povrtnog temeljca 1 glavica luka 1 režanj češnjaka 2 žlice maslinova ulja sol, papar sjeckani listići svježeg peršina |

Nasjeckajte luk. Mrkvu očistite i narežite na kockice. Luk pržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte grah, mrkvu i tjesteninu, malo pobrašnite, promiješajte i zalijte temeljcem. Kuhajte na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Ako je potrebno, nadolijevajte temeljcem. Kad grah omekša, prema potrebi još dosolite i začinite paprom. Prije posluživanja varivo posipajte sjeckanim listićima svježeg peršina.
Varivo s junetinom i povrćem
1 luk, sitno sjeckani 3 češnja češnjaka, zdrobljena 800 g junetine (od lopatice), izrezane na kockice 2 mrkve, oguljene i narezane na kolutiće 3 stabljike celera, narezane na komadiće 1 tikvica, narezana na komadiće 1 mali patlidžan, narezan na komadiće 2 žlice brašna 1/2 dcl crnog vina 1 žlica koncentrata rajčice oko 600 g pasirane rajčice 1 jušna žlica brašna 1/2 l junećeg temeljca 1-2 jušne žlice maslinova ulja nekoliko svježih listova bosiljka |

U loncu na srednje jakoj vatri propirjajte luk te, kad omekša, dodajte češnjak. Malo promiješajte, a zatim stavite junetinu. Nekoliko ju minuta ostavite da posmeđi. Zatim dodajte mrkvu, stabljike celera i patlidžan. Miješajte. Dodajte vino, a kad sve zakipi, brzo miješajte i dodajte brašno. Nakon minutu, dvije dodajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu i temeljac. Kad sve zakipi, smanjite vatru i kuhajte 1 sat. Gotovo varivo posipajte trganim listićima bosiljka uz pire od krumpira.
Chilli tikvice na žlicu
500 g kuhanog crvenog graha 2 srednje tikvice 1 veća žuta paprika 4 rajčice 1 veći luk 2 češnja češnjaka 1-2 suhe čili papričice ili svježa ljuta papričica peršinov list lovorov list 1 žličica mljevene paprike sol i papar maslinovo ulje |

Na maslinovu ulju pirjajte na ploške narezan luk kojem, kad malo omekša, dodajte papriku narezanu na kockice, na veće komade narezanu rajčicu te na manje komade narezanu tikvicu. Polijte s malo vode ako je potrebno. Dodajte sjeckani češnjak i peršinov list te lovor. Ostavite da se pirja dok povrće ne omekša pa potom u lonac stavite i ocijeđeni crveni grah te čili papričicu. Posolite, poparite te dodajte mljevenu papriku.
Lagano varivo od leće i krumpira
300 g leće 2 velike mrkve 1 glavica luka 2 češnja češnjaka 2 krumpira300 ml povrtnog temeljca sol, papar ulje |

Sat prije pripreme (ili večer prije) namočite leću. Stavite je kuhati u slanu vodu. Nasjeckajte luk i češnjak pa ih prepržite na ulju. Očistite i na kockice narežite mrkvu. Očistite i na kockice narežite krumpir. Na prepržteni luk dodajte povrće i al dente kuhanu leću. Podlijte vrućim temeljcem i kuhajte dok povrće zajedno s lećom ne postane mekano. Ako želite, u varivo možete staviti i slaninu.
Pirjana junetina u varivu s paprikom
400 g junećeg mesa u komadu 1 zelena paprika 1 crvena paprika 1 žuta paprika 1 krumpir 1 glavica luka 2 češnja češnjaka malo mljevene čili papričice 1 žličica mljevene slatke paprike 300 ml mesnog temeljca ulje sol, papar |

Nasjeckajte luk i češnjak. Paprike, krumpir i meso narežite na kockice. Na masnoći prodinstajte luk, dodajte češnjak, potom kockice paprika, krumpira i meso. Podlijte temeljcem, začinite čilijem i paprikom, posolite i dinstajte dok meso ne postane mekano.
Gusto varivo od miješanog povrća
1 poriluk 2 mrkve 1 veći krumpir 2 češnja češnjaka 2 šake kukuruza šaka graška 400 ml povrtnog temeljca svježeg bosiljka maslinovo ulje sol, papar |

Očistite povrće. Luk i češnjak nasjeckajte, a ostalo narežite na kockice. Na ulju prodinstajte luk, dodajte povrće, zalijte vrućim temeljcem i pirjajte na laganoj vatri dok ne postane mekano (otprilike dvadesetak minuta). Prije posluživanja začinite nasjeckanim listićima bosiljka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....