
Lidija Bastianich nije samo poznata kuharica - ona je prava kulinarska ambasadorica čiji su recepti spoj tradicije, ljubavi i majstorstva. Iako je njezina slava započela u Americi, njezine su ideje odavno prešle ocean, pa čak i oni koji nikada nisu pogledali njezinu emisiju znaju za njezinu strast prema talijanskoj kuhinji, ali i onoj rodne Istre.
Njezini recepti nisu samo upute, oni su poziv na gurmansko putovanje, gdje se svaki zalogaj pretvara u priču koja nas nerijetko inspirira kako bismo se i sami okušali u kulinarskim pothvatima.
ZAPEČENA TJESTENINA SA SVINJETINOM, TIKVICAMA I SIROM
Trebat će vam:
2 žličice krupne soli (plus još malo za vodu)
1 žlica maslaca (omekšalog)
2 žlice krušnih mrvica
700 g svinjskog vrata (bez kostiju, očišćenog od viška masnoće i žilica, narezanog na kocke od 2,5 cm)
1 srednji luk
1 srednja mrkva
1 stabljika celera
2 češnja češnjaka
60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
½ žličice sušene čili paprike
240 ml suhog bijelog vina
1 konzerva (800 g) talijanskih pelata
2 srednje tikvice (narezane na kolutiće debljine 6 mm)
450 g penne tjestenine ili druge kratke tjestenine (npr. makaroni)
200 g ribane mozzarelle
75 g svježe ribanog sira Grana Padano
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Za to vrijeme u velikom loncu zakuhajte vodu i posolite ju jer ćete tu kasnije kuhati tjesteninu. Maslacem premažite posudu za pečenje (dimenzija otprilike 23x33 cm), pospite krušnim mrvicama i tapkajući rasporedite po unutrašnjosti posude. Ostatak mrvica istresite. Svinjetinu sameljite kroz nastavak za grubo mljevenje mesa (ili koristite gotovu mljevenu svinjetinu). Usitnite luk, mrkvu, celer i češnjak dok ne dobijete glatku pastu. U velikom loncu ili dubokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, dodajte pastu od luka, mrkve, celera i češnjaka i pržite dok ne postane suha i svijetlozlatna, otprilike 5 minuta. Dodajte mljevenu svinjetinu, začinite solju i čili paprikom. Smanjite vatru na srednju i pirjajte dok meso ne pusti sokove, otprilike 7 minuta. Pojačajte vatru kako bi se tekućina iz mesa ukuhala, a zatim nastavite pržiti dok meso ne poprimi smeđu boju, još oko 5 minuta. Ulijte bijelo vino i kuhajte dok se ne reducira na pola, otprilike 2 minute. Dodajte zdrobljene rajčice pelata i isperite limenku s 1 šalicom vode iz lonca s tjesteninom, pa i to dodajte u umak. Pustite da lagano krčka oko 30 minuta, dok meso ne omekša. Umiješajte tikvice i kuhajte još 20 minuta, dok tikvice ne omekšaju i umak se ne zgusne. Pred kraj kuhanja umaka, skuhajte tjesteninu u kipućoj vodi, ali samo do al dente stanja, jer će se nastaviti peći u pećnici. Sačuvajte 1 šalicu vode od kuhanja tjestenine prije nego je ocijedite. U zdjeli pomiješajte ribanu mozzarellu i Grana Padano. Umiješajte ocijeđenu tjesteninu u umak i dobro promiješajte, dodajući po potrebi malo sačuvane vode od tjestenine ako je umak pregust. Maknite lonac s vatre i umiješajte polovicu smjese sira. Premjestite sve u pripremljenu posudu za pečenje i pospite preostalim sirom. Pecite oko 25 minuta, dok umak ne počne krčkati, a površina ne postane zlatnosmeđa i hrskava. Izvadite iz pećnice i ostavite da odmori 5 minuta prije posluživanja.
Pogledajte kako ona priprema ovo jelo.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....