BRZI KOLAČ

Kupili ste previše naranča? Napravite ovaj prejednostavan, sočan preokrenuti biskvit kolač

 Berislava Picek/Cropix/
Napravite smjesu za biskvit pa je dodajte na naranče koje ste prethodno aromatizirali. Poslužite uz kuglicu sladoleda!

Trebat će vam:

5-6 domaći nešpricanih naranči

Za sirup:

100 g šećera

50 ml vode

2 žlice meda

3 - 4 manje grančice ružmarina

sok i korica jedne naranče

Za biskvit:

4 jaja

100 g šećera

1 vanilin šećer

150 ml mlijeka

50 ml ulja

200 g glatkog brašna

1 prašak za pecivo

korica jedne naranče

Priprema:

U plitku posudu za kuhanje stavite sve sastojke za sirup. Zagrijte. Dodajte na kolute narezanu naranču, uronite u sirup i kuhajte oko pet minuta. Maknite s vatre i pustite da naranče stoje u sirupu dok ne pripremite smjesu za biskvit. Razdvojite jaja na bjelanjke i žumanjke. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg. U drugoj posudi miksajte žumanjke s obje vrste šećera. Kada se šećer otopi, dodajte ulje, mlijeko i brašno s praškom za pecivo. Ručno umiješajte koricu naranče i snijeg od bjelanjaka. Tavu obložite papirom za pečenje. Na dno posložite aromatizirane kolutiće naranče. Na posložene naranče izlijte smjesu za biskvit. Stavite u pećnicu i pecite na 180 stupnjeva oko 35 minuta. Izvadite tavu iz pećnice i pustite da se kolač malo ohladi. Kolač izvadite iz tave i stavite na tanjur tako da je biskvit s donje strane, a naranče gore. Pečeni kolač po vrhu premažite preostalim sirupom.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2024 07:51