MIRISNE LJEPOTICE

KUHAMO S DUNJAMA: Pečena svinjetina špikana dunjama

 Berislava Picek / Hanza Media
Za ručak!

Trebat će vam:

1,5-2 kg svinjskog karea s kosti
2 dunje
2 mrkve
1 peršin
3 češnja češnjaka
sol
papar
ulje ili mast
1,5 dcl piva

Za salamuru:

4 l vode
300 g soli
150 g šećera
4-5 lovorovih listova
1 žličica papra u zrnu

Zagreb, 131017.
Jela od dunje slatka i slana; kompot, svinjsko pecenje, slana pita, punjene dunje i kolac s dunjama. Jela je pripremila Mateja Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Skuhajte salamuru i ostavite da se ohladi pa u nju uronite meso i ostavite u hladnjaku barem preko noći. Budući da je kare krto meso, na taj će način omekšati i bit će sočnije. Meso drugi dan izvadite iz salamure, obrišite ga papirnatim ubrusom i izbodite nožem na par mjesta. U te utore prstima ugurajte oguljene komadiće dunje. Meso posolite i poparite pa ga prvo pecite u nauljenoj posudi na 220 stupnjeva oko 10 minuta, a zatim oko njega rasporedite na veće komade narezano korjenasto povrće, luk i cijele, oguljene češnjeve češnjaka. Ulijte malo vode i podlijte pivom. Poklopite posudu ili pokrijte sve dvostrukom alu folijom i pecite na 150 stupnjeva oko dva sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2024 20:30