ZA POD ZUB

Kremasti grah s povrćem vjerojatno je najbolje jelo koje ćete ovih dana skuhati, mi mu se vraćamo cijelo ljeto

Ljetni grah sadrži sve što vam za dobar ručak treba - puno sezonskog povrća, kremasti grah i hrskavi tostirani kruh kojim ćete sve to pokupiti s tanjura

Ne sjećam se kada sam posljednji put kuhala, a još manje kad sam ispraznila puna dva tanjura jela s grahom. Nekako ga uvijek izbjegavam i zamjenjujem slanutkom, koji mi se često čini svestranijim. To je, naravno, samo u mojoj glavi jer grah itekako može biti svestrana namirnica i od njega se, realno, može napraviti baš sve što i od slanutka.

Kako bih ispravila nepravdu koju nanosim grahu, ubacila sam ga u najfiniji ljetni umak koji možete zamisliti i, ponovit ću ono s početka, ispraznila dva puna tanjura ovog jela. Toliko je ukusno, kremasto i puno ljetnih okusa, a zapravo gotovo u dvadesetak minuta.

image
Lidija Lončarić

Najbolje od svega, za uživanje u ljetnom grahu neće vam trebati čak ni žlica ili vilica, dovoljno će biti tostirati komade kruha kojim ćete iz tanjura (ili direktno iz posude) skupljati umak s grahom. Također, u kombinaciju uvijek možete ubaciti i slaninu ili kobasicu; ja sam se ovog puta odlučila za ovo drugo, ali inače ovakva jela radim bez mesnih dodataka i jednako su ukusna i slasna. Pa, što još čekate, ljetni grah je najbolje jelo koje ćete ovog tjedna skuhati, bacite se na posao!

image
Lidija Lončarić
image
Lidija Lončarić

LJETNI GRAH

Trebat će vam:

1 luk
3 režnja češnjaka (plus još jedan za kruh)
1 paprika
1 manja ljuta papričica
1 par kobasica
1 veća ili 2 srednje rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
1 žličica kumina
1 žličica timijana
1 konzerva graha
1 šaka svježeg bosiljka
malo svježeg peršina
sol i papar
prstohvat šećera
maslinovo ulje
korica pola limuna
temeljac ili voda

Priprema:

Na maslinovu ulju najprije pirjajte luk koji ste nasjeckali na kockice ili na polumjesece. Kada poprimi boju, dodajte protisnuti češnjak, a zatim i sitno sjeckanu papriku i malo ljute papričice. Dodajte kobasicu nasjeckanu na kolutiće. Dodajte kumin, timijan i slatku mljevenu papriku. Pustite da se kratko pirja pa dodajte sjeckanu rajčicu. Kuhajte 10-ak minuta, dok tekućina ne ispari. Začinite soli, paprom i dodajte prstohvat šećera. Dodajte malo vode ili temeljca i krčkajte dok povrće ne omekša. Za to vrijeme nasjeckajte bosiljak i dio ubacite u jelo koje se kuha, a dio u posebnu zdjelicu i dodajte mu malo sjeckanog peršina, ribanu limunovu koricu, malo soli i tri žlice maslinova ulja. Dobro pomiješajte. Kada je umak skoro gotov, dio (bez kobasica) usitnite štapnim mikserom ili u blenderu. Vratite u tavu, dodajte grah koji ste isprali i kuhajte još dvije, tri minute. Poslužite toplo i po vrhu posipajte malo maslinova ulja sa začinima. Poslužite uz komadiće kruha koji ste bacili na tavu s malo maslinova ulja i pekli dok ne dobiju boju i postanu hrskavi, a zatim natrljali češnjakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 21:52