Ako ste se ovog petka odlučili za riblji ručak, pripremite krem juhu od oslića kojoj će posebnu svježinu dati limunov sok. Kremasta juha od oslića je lagano i hranjivo jelo koje možete pripremiti brzo i jednostavno. Umjesto oslića možete koristiti i filete neke druge ribe.
Krem juha od oslića
Sastojci:
400 g fileta oslića (može biti i zamrznuti)
1 manja glavica luka
1 srednja mrkva
2-3 češnja češnjaka
2 krumpira (srednje veličine)
1,5 l povrtnog ili ribljeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje (ili 100 ml vrhnja i 100 ml mlijeka za laganiju verziju)
1 žlica maslinova ulja
1 lovorov list
1/2 žličice timijana
sol i svježe mljeveni crni papar prema ukusu
svježi peršin za ukrašavanje
sok od 1/2 limuna
Priprema:
Nasjeckati luk i češnjak. Mrkvu i krumpir oguliti i narezati na male kockice. Oslića oprati, osušiti papirnatim ručnikom i narezati na manje komade. Možete koristiti i filete. Posoliti i popapriti. U velikoj tavi ili loncu zagrijati 1 žlicu maslinova ulja. Dodati luk i češnjak te pržiti na srednjoj vatri dok ne postanu mekani i mirisni, oko 3-4 minute. Dodati mrkvu i krumpir, dobro promiješati i pržiti još 5 minuta. Uliti temeljac, dodati lovorov list i timijan. Pustiti da zakuha pa smanjiti vatru i kuhati 15-20 minuta dok povrće ne omekša. U kipuću juhu dodajte komade oslića. Kuhati 5-7 minuta dok riba ne postane mekana i počne se raspadati. Na kraju ukloniti lovorov list. Uz pomoć štapnog miksera ili blendera, sve dobro izmiksati dok ne dobijete glatku kremastu teksturu. Ako je juha na kraju pregusta, dodati još malo temeljca ili vode. Dodati vrhnje za kuhanje, promiješati i kuhati još 2-3 minute na laganoj vatri. Prema želji, dodati nekoliko kapi limunova soka za dodatnu svježinu, prema potrebi dodati još soli, papra ili limunova soka. Juhu poslužite vruću, ukrašenu sjeckanim peršinom ili prženim komadićima kruha.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....