Kad se spomene rabarbara, mnogima (posebice mlađim generacijama) nije jasno o čemu je riječ. No, ova zeljasta biljka izrazito ružičastih ili ljubičastih stapki, koja podsjeća na blitvu, vrlo je zahvalna namirnica. Možemo je koristiti za izradu kolača, preljeva, vineagreta, dodati u salate, sirup, koktele... Osim što ima brojne zdravstvene pogodnosti, zahvalna je namirnica jer jelima daje svoju karakterističnu kiselkastu notu, koja se odlično spaja s drugim, mahom slatkim namirnicama.
Za primjer uzmimo jagode, koje smo ovog puta odlučili spojiti u raskošnom kolaču s rabarbarom. Slad jagoda i kiselina rabarbare dobitna su kombinacija, pa vam stoga u nastavku donosimo dva recepta za slastice koja bi vam se itekako mogle svidjeti, pogotovo ako volite ove okuse, a sami možete istražiti kako je kasnije kombinirati i u drugim kolačima i jelima.
CRUMBLE OD RABARBARE I JAGODA
Trebat će vam:
300 g jagoda
300 g rabarbare
100 g oštrog brašna
100 g omekšalog maslaca
100 g smeđeg šećera
50 g drobljenih prženih lješnjaka
Priprema:
Rabarbari skinite listove i dobro je operite. Kad se posušila, stapke narežite na centimetar širine. Jagodama skinite kličke, operite ih i prepolovite. Uključite pećnicu da se grije. Narezane komade rabarbare i jagoda rasporediti u posudice za pečenje ili jednu vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje kolača.
Za posip, u blenderu pomiješajte brašno i šećer, pa dodajte rashlađeni maslac narezan na kockice i obradite do pjenaste teksture. Jagode i rabarbaru sad posipajte dobivenim tijestom, a zatim i prženim lješnjacima pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 20 minuta.
PITA OD RABARBARE I JAGODA
Trebat će vam:
Za tijesto:
130 g brašna
2 žličice šećera
½ žličice soli
6 žličica maslaca
2 žličice hladne vode
Za nadjev:
500 g rabarbare
500 g jagoda
100 g šećera
Za premaz:
1 jaje
1 žličica vode
Priprema:
Brašno, šećer, sol, maslac i vodu zamijesite u podatno tijesto. Formirajte ga u disk, pa ga zamotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na 2 sata.
Za to vrijeme napravite nadjev. Operite rabarbaru, uklonite joj listove pa stapke narežite na manje komade. Stavite u dublju posudu šećer i rabarbaru i i kuhajte na srednje jakoj vatri oko pola sata. Za to vrijeme operite i prerežite jagode na pola, pa i njih dodajte da se kuhaju s rabarbarom još 10 minuta.
Upalite pećnicu. Pitu slažite tako da razvaljate 2/3 tijesta na veličinu kalupa za pite i njime obložite kalup. Zatim na tijesto dodajte nadjev (neka se prethodno malo ohladi), a ostatak tijesta razvaljajte, izrežite na trake ili modlicama u željene oblike i poredajte po piti. Tijesto premažite razmućenim jajem i vodom pa stavite peći na 180 °C oko 50 minuta.
I na kraju, ali ne manje važno, rabarbaru možete upotrijebiti kad ne znate što ćete s ostacima starog kruha. Kolač od kruha i rabarbare toliko je dobar, da biste mu se također mogli češće vraćati, a super ideja je i kolač od rabarbare i pistacije. Isprobajte!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....