U potrazi za idejom kako napraviti efektan nedjeljni ručak bez previše gnjavaže, podlijevanja, mjerenja temperature mesa i općenito prtljanja i pipkanja, naišli smo na zabavan trik - pečenje u krupnoj soli.
Do sada smo ga najčešće koristili kao metodu pečenja ribe, no to mu nije jedina primjena. Štoviše, nedavno smo isprobali jedan stariji recept britanskog kuhara Jamiea Olivera koji smo prilagodili dostupnim namirnicama i krupnom soli obložili jedno obično pile, a rezultat je bio - daleko od običnog.
Prethodno napunjeno korom limuna, češnjakom u ljusci, peršinom i začinima te premazano maslinovim uljem u kojem smo držali začinsko bilje, naše je pile od dvije kile završilo u slanom omotaču u koji smo, prilagodivši malo recept, dodali prah koromača i krupni crni papar.
Ključ metode upravo je u smjesi od soli i jaja. Najčešće je tu riječ samo o bjelanjcima, no u našem slučaju u njoj su završila cijela umućena jaja, kao i limunov sok i čaša vode. Tijekom pečenja ta se smjesa pretvori u koru od soli koja zatim djeluje kao barijera koja čuva vlažnost odabranog mesa. Zamotano dodatno aluminijskom folijom, spomenuto pile je završilo u pećnici na dva sata, a na njega nas je podsjećao samo ugodan miris koji se širio iz pećnice, dok smo se mi bavili drugim poslom.
Kada smo na kraju izvadili pile iz pećnice i stavili ga na stol, svi su s nestrpljenjem čekali da rastvorimo aluminijsku foliju i krenemo kuckati po stvrdnutoj kori od soli, sve dok se nije pojavilo sočno, aromatično i idealno posoljeno pile. Prije posluživanja samo pripazite da dobro očistite meso izvana od slane kore i uživajte u mekom mesu koje pada s kostiju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....