NA ŽLICU

Kao pašta fažol, ali ipak drugačije. Ovo sirotinjsko talijansko jelo jedan je od naših favorita ove jeseni i zime

Za pripremu paste e ceci trebat će vam tek nekoliko sastojaka koji bi vas, kad se sve zbroji, mogli koštati oko 5 eura

Dio je godine kada najviše volimo topla, utješna jela na žlicu i rado im se vraćamo barem nekoliko puta u tjednu. Uz klasičan pašta fažol, koji je uvijek dobra ideja za ručak usred tjedna, jedan od favorita ove jeseni nam je i pasta e ceci. Ovaj talijanski klasik jedno je od onih siromašnijih jela koja se rade od tek nekoliko sastojaka, ali je zasitno i ukusno i vrlo vjerojatno će, jednom kada ga skuhate, svi za stolom tražiti repete.

Napraviti ga možete u dvije varijante, na gušće, nešto poput tjestenine u umaku od slanutka koji se jede vilicom ili kao varivo, koje se jede žlicom. Nama je draža ova druga varijanta, posebice zato što ostatke juhe uvijek na kraju možemo pokupiti komadićem kruha.

image
Kasia2003/Getty Images

ŠTO TREBATE ZNATI PRIJE NEGO ŠTO KRENETE KUHATI?

Za ovo jelo možete koristiti tjesteninu s rupama poput penna i rigatona, ali vrlo dobro će funkcionirati i oblici poput, primjerice, farfalla i orecchietta.

Kada je u pitanju slanutak, i onaj koji skuhate sami i onaj iz konzerve u ovom jelu mogu funkcionirati dobro. Ako ga kuhate sami, u vodu u kojoj se kuha dodajte začine i, primjerice, glavicu luka, mrkvu i celer, pa je kasnije iskoristite kao svojevrsni temeljac koji ćete dodati jelu. S druge strane, slanutak iz konzerve uštedjet će vam vrijeme i ručak će biti gotov u manje od sat vremena.

Na kraju, iako je ovo jelo zamišljeno kao jednostavno i bezmesno, uvijek mu, po samo svojoj želji, dodati možete kobasicu, suho meso ili malo slanine.

image
Sylviepm/Getty Images/istockphoto

TJESTENINA SA SLANUTKOM (NA ŽLICU)

Trebat će vam:

3-4 žlice maslinova ulja

1 glavica luka

500 g ili dvije konzerve slanutka

250 g tjestenine

4 režnja češnjaka

malo ružmarina

1 žlica koncentrata rajčice

oko 100 ml bijelog vina

ribani Pecorino Romano ili drugi, jači sir po želji

sol i papar

tekućina po želji (najbolje temeljac, voda u kojoj se kuhao slanutak ili obična voda)

malo čilija ili crvene paprike

Priprema:

U dubljoj posudi zagrijte ulje, najprije pirjajte sitno sjeckani luk, pa dok se zažuti, dodajte češnjak (cijele režnjeve) i grančicu ružmarina i pirjajte 5 minuta. Dodajte čili ili papriku, koncentrat rajčice i kuhajte dok ne zamiriše. Dodajte vino i sve dobro promiješajte pa kuhajte dvije minute. Manji dio slanutka odvojite i zgnječite ga gnječilicom za krumpir. Slanutak koji je ostao cijeli ubacite u lonac. Dodajte sol, papar i tekućinu, i to toliko da prekrije sve sastojke. Kada zavrije, dodajte tjesteninu i zgnječeni slanutak pa kuhajte dok tjestenina ne postane al dente. Na kraju umiješajte ribani sir, dodatno začinite po želji i dodajte još malo maslinova ulja. Poslužite toplo uz krišku kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 07:03