Uz čašu dobrog vina i malo kruha, zapečene dagnje sa sirom pretvaraju se u nezaboravan gastronomski doživljaj. U nastavku donosimo jednostavan recept za ovu morsku deliciju koja će oduševiti sve za stolom!
ZAPEČENE DAGNJE SA SIROM
Trebat će vam:
1 kg dagnji (sa školjkama)
100 g naribanog sira (parmezan, mozzarella ili mješavina sireva)
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
2 žlice svježeg korijandera, sitno nasjeckanog
1 limun (sok i naribana korica)
2 žlice maslinova ulja
2 žlice maslaca (otopljenog)
prstohvat soli i svježe mljevenog papra
krušne mrvice (prema želji za dodatnu hrskavost)
Priprema:
Operite dagnje i uklonite sve nečistoće. Stavite ih u veliki lonac s malo vode i kuhajte na srednje jakoj vatri dok se ne otvore (3-5 minuta). Bacite školjke koje se nisu otvorile. Sačuvajte samo gornju polovicu školjke i složite ih na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. U zdjeli pomiješajte naribani sir, češnjak, nasjeckani korijander, limunov sok, naribanu koricu limuna, maslinovo ulje, otopljeni maslac, sol i papar. Ako želite, dodajte krušne mrvice za hrskavu teksturu. Svaku školjku napunite pripremljenom smjesom, ravnomjerno raspoređujući nadjev po školjkama. Zagrijte pećnicu na 200 °C (ili uključite opciju grilla). Pecite školjke 8-10 minuta, ili dok nadjev ne poprimi zlatnu boju i sir se rastopi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....