Junetina sa šljivama

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 70 min

Broj osoba: 6

Sastojci

  • 1 kg junetine od lopatice, narezane na veće komade
  • 2 manja luka, sitno rezana
  • 2 mrkve, narezane na kolutiće
  • 3 režnja češnjaka, zgnječena
  • 2 stabljike celera, nasjeckane
  • 1 jušna žlica brašna
  • 2 jušne žlice koncentrata rajčice
  • 1 čajna žlica šećera
  • 1 grančica majčine dušice
  • 4 dcl goveđeg temeljca
  • 2 dcl crnog vina
  • 6 šljiva
  • 2 jušne žlice crnih maslina
  • 1/2 limuna, sok i fino ribana korica
  • 2 jušne žlice fino sjeckanog lista peršina

Priprema

1. korak

U velikoj plitkoj zdjeli na maslinovu ulju popecite komade junetine dok blago ne posmeđe sa svih strana. Kad je junetina pečena, izvadite je i stavite na tanjur sa strane.

2. korak

Na istom ulju propirjajte luk i poriluk dok ne omekšaju, zatim dodajte mrkvu, celer, koncentrat i češnjak. Miješajte minutu-dvije.

3. korak

Meso vratite u zdjelu. Dodajte koncentrat rajčice, šećer, sok limuna i vino. Nakon nekoliko minuta ulijte temeljac i dodajte majčinu dušicu. Meso bi moralo biti pokriveno tekućinom (ako je potrebno, dodajte malo vode). Posolite i popaprite.

4. korak

Pokriveno stavite kuhati u pećnicu prethodno zagrijanu na 150 stupnjeva otprilike 2 sata. Nakon sat i pol u zdjelu dodajte otkoštene i prepolovljene šljive i crne masline. Prije serviranja sve pospite sitno sjeckanim listom peršina i koricom limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. studeni 2024 06:44