okusi kave

Jeste li čuli za cremu di caffe? Evo gdje probati ovaj fini desert od samo tri sastojka te kako ga pripremiti

Trebat će vam oko sat i pol da sve bude gotovo, no samog posla ustvari nema puno

Nedavno smo u zagrebačkom SquareOne Experience Bar & Restaurant naišli na ukusnu cremu di caffe, talijanski desert koji se radi o kave, šećera i vrhnja. Suvlasnica tog bistroa na Trgu žrtava fašizma Nikolina Antić objasnila nam je da je riječ o slastici u kojoj je na putovanju Italijom gotovo svakodnevno uživala, što ju je ponukalo da potraži način kako cremu di caffe ponuditi svojim gostima u restoranu. Rješenje je pronašla u obliku aparata jednog poznatog talijanskog proizvođača i distributera kave, a pomoću kojeg radi ovu osvježavajuću slasticu u čaši. Nalik na sladoled, no to ipak nije, crema di caffe svidjeti će se svima koji vole arome i okuse kave. Dok ćete u Squareone za ovaj kremasti desert izdvojiti nešto manje od četiri eura, možete ju probati i sami pripremiti. Jednom kad se uhodate, nećete više htjeti jesti ništa drugo u ovo ljetno vrijeme!

image
Privatna arhiva

Crema di caffe

200 ml punomasnog vrhnja za šlag

oko 80 ml espressa ili jake kave

2 žlice šećera u prahu
čokoladni preljev ili kakao po želji

image
Porpeller/Getty Images/istockphoto

Skuhajte jaku i gustu kavu - najbolje bi bilo da spremite talijanski espresso u aparatu za espresso ili u moki odnosno kafetijeri. Kava bi trebala biti bogata i snažnog okusa, a ne vodenasta. Ulijte kavu u čašu. Dodajte dvije žlice šećera u prahu i dobro promiješajte. Pustite da se kava potpuno ohladi na sobnoj temperaturi. Na kraju je stavite u hladnjak da se brže spusti temperatura. Dok se kava hladi u hladnjaku, umutite čvrsto vrhnje električnim ručnim mikserom. Šlag mora biti vrlo hladan, stoga ga ne vadite iz hladnjaka ranije nego što je potrebno. Kad je vrhnje dobro umućeno, dodajte slatku, dobro ohlađenu kavu. Miješajte još minutu da se kava dobro sjedini s vrhnjem. Trebali biste dobiti prilično gustu kremu. Na kraju premjestite kremu od kave u posudu s poklopcem i pohranite u hladnjaku najmanje jedan sat prije posluživanja. Po želji poslužite uz čokoladni preljev ili malo kakaa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2024 15:05