
Skuše su skuplje, ali i sočnije od lokardi, ali kada se ove dvije ribe spoje u dobar brudet, teško im je odoljeti. Kuhali smo ga svojevremeno, kada smo radili priču o maloj plavoj ribi, u čast Darku a Baretiću Barbi, velikom i neprežaljenom ljubitelju dobre hrane, entuzijastičnom gastropiscu i vrsnom poznavatelju scene, prijatelju, savjetniku i enologu kojeg bi uvijek rado poslušali. Upravo je on u maloj svojoj kuharici ‘Plavuše bez kostiju‘, posvećenoj plavoj ribi iz ribarske i gastradicije njegove rodne Crikvenice, zapisao neke od omiljenih nam recepata.
Ovaj brudet sa širokim rezancima inspiriran je njegovim radom pa, ako danas na tržnici naiđete na kakve lijepe primjerke ribe, a baš vam je preko ekrana zamirisao i ovaj slastan brudet, znate što vam je činiti.
Trebat će vam:
4-5 skuša svježih skuša i lokardi
1 veća glavica luka
3-4 češnja češnjaka
1-2 ljute papričice
2 veće mrkve i otprilike isto toliko korijena celera
1 konzerva (450 g) pelata
3 dl ribljeg temeljca
sol
papar
maslinovo ulje
glatko brašno
Priprema:
Ribu očistiti od glava i utrobe pa narezati na jednake komade. Luk i češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu i celer naribati na što sitniji ribež. U posudi zagrijati maslinovo ulje i kratko sa svih strana popržiti pobrašnjene komade ribe, pa ih izvaditi i staviti sa strane. U isto ulje ubaciti luk, pa kad zažuti, dodati češnjak, papričicu, mrkvu i celer. Pirjati uz miješanje dok ne izgubi tekućinu. Zatim ubaciti rajčicu, smanjiti vatru i lagano pirjati desetak minuta, dok se ne reducira. Pirjati još desetak minuta uz podlijevanje temeljcem. Na kraju dodati komade ribe i sve zajedno prokuhati još nekoliko minuta. Ako vam se čini pregusto, umiješajte malo škrobne vode od rezanaca koje ste u međuvremenu skuhali. Po izboru, poslužite pomiješano s rezancima ili dodajte rezancima u tanjuru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....