Ona je bila baletna legenda još za života. Stvarala je nove likove, a Umirućeg labuda otplesala je oko 4000 puta. Zvali su je još bijelim labudom ruskog baleta i briljantom koji pleše. Ona je bila muza brojnih plesnih koreografa i nitko nije bio okružen tolikim brojem legendi u svijetu plesa kao ona-Anna Pavlova.
Ruska balerina koja je imala najveće honorare, čije je ime postalo brend te su čak i nekoj vrsti ruža nadjenuli njezino ime. Bila je krhke građe pa su je prvi puta odbili na upisu u baletnu školu. Restorani, bomboni i jela nosili su njezino ime, a ova torta osmišljena je njoj u čast.
Ovisi s kim razgovarate, torta je osmišljena u Australiji ili Novom Zelandu, a toliko je nježna da se odmah topi pod usnicama. Možete ju raditi s breskvama, malinama, trešnjama…Ipak je najpoznatija s jagodama, no budući da nije sezona napravili smo pavlovu s limunima.
Trebat će vam:
- 4 bjelanjka
- 125 g šećera u prahu
- 3 čajne žličice škrobnog brašna/ gustina
- 1 žličica bijelog oscta
- 2-3 žličice limunove korice
- papir za pečenje
Krema:
- 120 g šećera
- 2 jaja
- sok jednog limuna
- sok dvije limete
- korica dvije limete
- žličica ekstrakta vanilije
- 25 g maslaca
- 100 ml vrhnja za šlag
Posip:
- Kandirani limuni-limuncini
- mljevenih badema i oraha
- otopljene čokolade po želji
1. Zagrijte pećnicu na 150°
2. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg
3. Postepeno dodavajte 125 g šećera u prahu i miksajte
4. Dodajte gustin, ocat, limunovu koricu i pomiješajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine
5. Smijesu bjelanjaka postavite u pleh pa pacite na kojih 100°C oko 1 sat.
6. Pustite da se smijesa u potpunosti ohladi
7. Krema od limuna:
Jaja i šećer izmiksajte 2-3 minute dok smjesa ne postane gušća i bljeđa. Zatim ih stavite u zdjelicu, zajedno s limunovim sokom, vanilijom i maslacem pa kuhajte na jako laganoj vatri 10-15 min tj. dok se smjesa ne zgusne. Gotovo je kada smjesa više ne curi s kuhače. Umiješajte i limunovu koricu pa maknite s vatre. Odmah preselite u staklenku ili drugu zdjelicu te pokrijte prozirnom folijom i ohladite, prvo na sobnu temperaturu pa zatim i u hladnjaku. Ako ne želite komadiće korice u kremi, procijedite je kroz sito dok je još vruća.
8. Premažite kremom od limuna pečenu “bazu”, a zatim sve obilno pospite mljevenim bademima, orasima, možete dodati i malo čvrstog šlaga i malo topljene čokolade te kandiranih limuna.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....