Jedva smo čekali da zahladi zbog jesenske pavlove s limunima

Istovremena lagana poput pahuljice, a tako bogatog okusa...

Ona je bila baletna legenda još za života. Stvarala je nove likove, a Umirućeg labuda otplesala je oko 4000 puta. Zvali su je još bijelim labudom ruskog baleta i briljantom koji pleše. Ona je bila muza brojnih plesnih koreografa i nitko nije bio okružen tolikim brojem legendi u svijetu plesa kao ona-Anna Pavlova.

Ruska balerina koja je imala najveće honorare, čije je ime postalo brend te su čak i nekoj vrsti ruža nadjenuli njezino ime. Bila je krhke građe pa su je prvi puta odbili na upisu u baletnu školu. Restorani, bomboni i jela nosili su njezino ime, a ova torta osmišljena je njoj u čast.

Ovisi s kim razgovarate, torta je osmišljena u Australiji ili Novom Zelandu, a toliko je nježna da se odmah topi pod usnicama. Možete ju raditi s breskvama, malinama, trešnjama…Ipak je najpoznatija s jagodama, no budući da nije sezona napravili smo pavlovu s limunima.

Trebat će vam:

  • 4 bjelanjka
  • 125 g šećera u prahu
  • 3 čajne žličice škrobnog brašna/ gustina
  • 1 žličica bijelog oscta
  • 2-3 žličice limunove korice
  • papir za pečenje

Krema:

  • 120 g šećera
  • 2 jaja
  • sok jednog limuna
  • sok dvije limete
  • korica dvije limete
  • žličica ekstrakta vanilije
  • 25 g maslaca
  • 100 ml vrhnja za šlag

Posip:

Merengues with lemon curd and fresh mint on silver tray, beige kitchen towel and grunge dark background

1. Zagrijte pećnicu na 150°

2. Od bjelanjaka izradite čvrsti snijeg

3. Postepeno dodavajte 125 g šećera u prahu i miksajte

4. Dodajte gustin, ocat, limunovu koricu i pomiješajte dok se svi sastojci potpuno ne sjedine

5. Smijesu bjelanjaka postavite u pleh pa pacite na kojih 100°C oko 1 sat.

6. Pustite da se smijesa u potpunosti ohladi

7. Krema od limuna:

Jaja i šećer izmiksajte 2-3 minute dok smjesa ne postane gušća i bljeđa. Zatim ih stavite u zdjelicu, zajedno s limunovim sokom, vanilijom i maslacem pa kuhajte na jako laganoj vatri 10-15 min tj. dok se smjesa ne zgusne. Gotovo je kada smjesa više ne curi s kuhače. Umiješajte i limunovu koricu pa maknite s vatre. Odmah preselite u staklenku ili drugu zdjelicu te pokrijte prozirnom folijom i ohladite, prvo na sobnu temperaturu pa zatim i u hladnjaku. Ako ne želite komadiće korice u kremi, procijedite je kroz sito dok je još vruća.

8. Premažite kremom od limuna pečenu “bazu”, a zatim sve obilno pospite mljevenim bademima, orasima, možete dodati i malo čvrstog šlaga i malo topljene čokolade te kandiranih limuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. studeni 2024 07:24