Vjesnik proljeća

Jednostavan trik uz koji će mladi luk duže ostati svjež i tri recepta za klasike koje volimo

Možda se s ovim minusima ne čini da nam je proljeće blizu, ali mladi luk i rotkvice već su se pojavili na nekim tržnicama

Kad na tržnici ili u trgovini kupujete mladi luk, vidjet ćete kako je pažljivo upakiran u svežnjeve i složen u hrpe. Međutim, ovo povrće zbog tanke kože listova neće izdržati dugo bez odgovarajuće njege. I zato ga drugi puta kad ga nabavite nemojte samo baciti u stražnji dio hladnjaka i na vrh staviti paket delikatesnog mesa, više namirnica i bocu gazirane vode. Ponašajte se s njima pažljivo.

Probajte, naime, zamisliti mladi luk kao cvijeće. I cvijeću je potrebna vlaga kako bi ostalo svježe i najbolje je kad je položeno uspravno. Stoga napravite od luka buket: uzmite staklenku, vazu ili visoku čašu, napunite je vodom i potopite korijen mladog luka u centimetar ili dva vode. Zelene vrhove obavezno ostavite izvan vode dok bijele dijelove držite izdašno vlažnima. Tako mladi luk možete čuvati na prozorskoj dasci, jer će mu malo sunca goditi ili, pak, u hladnjaku na donjoj polici.

image
Pexels

Ako vam je to nespretno, komplicirano ili jednostavno baš želite hranu, pa i mladi luk, držati u hladnjaku - postoji i druga metoda. Mladi luk nježno zamotajte u vlažni papirnati ručnik, stavite ga u hermetički zatvorenu vrećicu s patentnim zatvaračem i spremite u ladicu hladnjaka. I naravno, uvijek označite i datirajte vrećicu ili posudu u koju spremate mladi luk kako biste točno znali kada ste ga kupili, jer će vam trenutak kada počne venuti biti jasan znak da je njegovo vrijeme prošlo i da hladnjak možda i nije najbolji način njegova čuvanja.

image

Mladi luk potopljen korijenom u vodu duže će ostati svjež

Unsplash

Osim što ga možete jesti sirovog, uz kuhanu šunku, sir i vrhnje, u salatama, na kruhu i svinjskoj masti, kao posip bogatim juhama ili pečenju..., mladi luk možete i pirjati, odnosno kuhati, dodati ga woku, u variva i juhe. Za pripremu mladog luka za prženje ili pirjanje, mladi luk dobro isperite pod mlazom hladne vode, odrežite korijen prije kuhanja, ali ga kompostirajte kako biste izbjegli bacanje hrane.

U nastavku donosimo tri klasika s mladim lukom za inspiraciju.

Quiche s mladim lukom

image
Voloshin311/Getty Images/istockphoto

Za tijesto:

  • 250 glatkog brašna
  • 120 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • malo soli

Za nadjev:

  • 4 jaja
  • 200 g vrhnja za kuhanje
  • 50 ml mlijeka
  • 150 g svježeg sira
  • 2-3 mlada luka, nasjeckana na kolutiće
  • malo muškatnog oraščića
  • prstohvat soli
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

Pomiješajte sastojke za tijesto. Tijesto izradite rukom, kratko ohladite i prstima “utabajte” u kalup.

Dok pripremate nadjev, tijesto držite u hladnjaku. Razmutite jaja i dodajte im vrhnje za kuhanje, sol i papar te mlijeko. Umiješajte sir i mladi luk.

Tijesto stavite peći u zagrijanu pećnicu na pet minuta. Potom ga izvadite iz pećnice, nadjev izlijte na tijesto i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva, dok se smjesa ne zapeče, a tijesto ne poprimi zlatnu boju.

Kineske palačinke s mladim lukom

Po receptu Nede Batinić

image
Berislava Picek/Cropix

Za palačinke:

  • 240 g brašna
  • 120 ml vruće vode

Nadjev:

  • 3 mlada luka
  • 40 g brašna
  • 1,5 žlica svinjske masti ili sezamova ulja
  • 1,5 žlica biljnog ili sezamova ulja
  • 1 žličica soli

Priprema:

Zagrijte vodu i izlijte u posudu u kojoj ste pripremili brašno. Vilicom miješajte sve dok se ne stvore komadići tijesta.

Kada se malo ohladi, počnite rukom skupljati sve komadiće dok ne dobijete kuglu kompaktnog tijesta pa mijesite još nekoliko minuta. Po potrebi dodajte malo vode. Tijesto koje ste umijesili imat će grublju površinu.

Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da na sobnoj temperaturi odmara barem sat vremena, a po mogućnosti i duže.

Nauljite stol ili dasku na kojoj ćete raditi pa ponovno kratko mijesite tijesto, a zatim ga razrežite na četiri jednaka komada. Svaki komad umijesite kratko u manju kuglu pa malo zamastite uljem i prekrijte folijom te pustite da odmara još 10-ak minuta.

Dok čekate, pomiješajte brašno, svinjsku mast (ako je koristite), sol i sezamovo ili biljno ulje pa kratko u tavi pecite kako biste dobili zapršku kojom ćete premazati tijesto.

Operite i na tanke kolutiće narežite mladi luk te posušite i stavite sa strane. Uzmite jednu po jednu kuglu pa razvaljajte na zamašćenoj podlozi dok ne dobijete duguljasti komad tijesta jednake debljine. Premažite tijesto pastom od ulja i brašna pa posipajte usitnjenim mladim lukom.

Namotajte tijesto po dužoj stranici tako da istisnete većinu zraka. Kada dobijete duguljasti komad tijesta, namotajte ga poput puža u spiralu i stisnite krajeve.

Rukom odozgo stisnite tijesto tako da se spljošti pa dodatno valjkom razvaljajte na debljinu od otprilike 1 cm. Tijesto će na dijelovima puknuti i luk će proviriti, no neka vas to ne brine.

U tavi zagrijte dvije žlice ulja i stavite palačinku peći dok ne dobije na dijelovima zlaćanu boju. Preokrenite je pa pecite s druge strane. Okrenite još koji put da se dodatno zapeče kako biste dobili hrskavu palačinku. Iako su najbolje svježe pečene, dobro se ponašaju i podgrijane. Poslužite uz umak od soje.

Brze pogačice s mladim lukom i čvarcima

Po receptu Lidije Lončarić

image
Marko Miščević/Cropix

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 80 g maslaca za tijesto
  • 20 g maslaca za premazivanje
  • 80 g sitno nasjeckanih čvaraka
  • 80 g nasjeckanog mladog luka
  • 170 g kiselog vrhnja
  • 2 žličice soli
  • 1 žličica svježe mljevenog papra
  • prstohvat šećera
  • krupna sol ili cvijet soli za posipanje

Priprema:

Čvarke nasjeckajte ili ubacite u blender i kratko ih izblendajte, dok ne dobijete mrvice. Ne brinite ako su mrvice različite veličine, to će pogačice učiniti još zanimljivijima.

Mladi luk nasjeckajte na sitno.

U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, dodajte ohlađeni maslac nasjeckan na kockice, čašicu kiselog vrhnja, papar, sol i prstohvat šećera. Dodajte i usitnjene čvarke te nasjeckani mladi luk pa zamijesite tijesto. Ne trebate mijesiti dugo, dovoljno je samo da se svi sastojci povežu.

Prebacite na radnu površinu i oblikujte kvadrat debljine oko 3 centimetra. Preklopite sa svake strane pa još na pola, rukama ponovno spljoštite u kvadrat i ponovite preklapanje. Na taj ćete način dobiti lijepo razlistane slojeve.

Na kraju rukama ponovno oblikujte kvadrat, tijesto neka vam bude debljine oko 2 centimetra. Nožem izrežite pravokutnike ili koristite čašu ili modlicu da biste izrezali krugove. Rasporedite po papiru za pečenje, premažite otopljenim maslacem i pospite krupnom soli ili cvijetom soli. Pecite 25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 07:38