PROVJERENI RECEPTI

Jedno pile, tri jela! Kuhamo pileći paprikaš, pohance i jetrica na naglo s restanim krumpirom

Svratite na tržnicu, opskrbite se piletinom, krumpirom, jajima i salatom pa se vratite u svoju kuhinju i napravite jedno od ova tri jela. Ili sva tri.

Vikend je idealno vrijeme za obilazak tržnice i nabavku namirnica za ostatak tjedna pa, kada ste ovih dana u obilasku štandova, svratite i do onog sa svježom piletinom, kupite cijelo pile i još malo jetrica pa napravite tri klasika koja možda dugo niste kuhali, a uvijek su dobra ideja za ručak koji vole svi za stolom. Na našem meniju ovih dana tako su pileći paprikaš, omiljeni pohanci na dva načina i jetrica na naglo s restanim krumpirom.

KLASIK KOJI NIKADA NE DOSADI: PILEĆI PAPRIKAŠ

Recept za najbolji pileći paprikaš svojevremeno je s nama podijelio chef Mario Mihelj. Za ovo jelo koristiti možete različite dijelove pileta, a dobra opcija bit će batak i zabatak. Pileći paprikaš poslužite uz domaću tjesteninu, recept za koju vam također ostavljamo na poveznici u nastavku, a ako nemate vremena i želite si olakšati posao, koristiti možete i kupovnu ili čak rižu, palentu ili drugi prilog po želji. Recepti i savjeti čekaju vas u nastavku.

RECEPT CHEFA MIHELJA: PILEĆI PAPRIKAŠ S DOMAĆIM REZANCIMA

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

SVIMA OMILJENI: POHANCI

Jedan od vječnih klasika koji vole baš svi za stolom bez obzira na priliku su, pogađate, pohanci. I u ovom slučaju koristiti možete različite dijelove pileta, samo ovog puta razmislite o tome da ih otkostite kako bi uživanje bilo jednostavnije (osim ako su u pitanju krilca). U nastavku vam ostavljamo recept chefa Marka Palfija, ali i jedan malo drugačiji, za pohance za koje vam neće trebati jaja, puno ulja i krušne mrvice, već samo jogurt i kukuruzne pahuljice.

RECEPT ZA MALO DRUGAČIJE POHANCE BEZ JAJA

PALFIJEV RECEPT ZA POHANCE

Za pohance:

4 pileća batka

4 pileća zabatka

500 ml kiselog mlijeka

10 ml tabasca

sol

papar

timijan

glatko brašno za pohanje

Priprema:

Piletinu marinirajte u kiselom mlijeku uz dodatak soli, papra, tabasca i suhog timijana od dva do četiri sata. Nakon toga je uvaljajte u brašno koje po želji možete začiniti suhim začinima i pohajte u dubokom ulju na 170°C 15-17 minuta.

Savjet!

Ako ne možete bez krušnih mrvica, nakon brašna, ubacite meso u jaja pa u mrvice i zatim pohajte.

image
Biljana Blivajs/Cropix//

ZABORAVLJENO JELO: JETRICA S RESTANIM KRUMPIROM BEZ GREŠKE

Često zapostavljena, pileća jetrica također može biti odličan brzinski, a još uvijek slastan ručak. Kada je poslužite uz restani krumpir, dobit ćete klasik kojem malo koje drugo jelo može konkurirati, a cijeli ručak, uz pripremu salate, bit će gotov u manje od sat vremena.

image
Tomislav Kristo/Cropix

KAKO PRIPREMITI JETRICA NA NAGLO I RESTANI KRUMPIR?*

Jetrica očistite i narežite na deblje kako bi nakon pečenja ostala sočna. Uvaljajte ih u oštro brašno pa ih pecite na masnoći po želji, odlična opcija je masnoća od pečenja, svinjska ili pačja mast, ali može i maslinovo ulje. Jetrica pecite na srednje jakoj do jakoj vatri, oko dvije minute sa svake strane. Jetrica posolite tek na kraju. Kada ih maknete iz tave, na istoj masnoći pirjajte protisnuti češnjak. Pripazite da ne izgori, dovoljno mu je 20-ak sekundi. Pospite sjeckanim peršinom.

Krumpir skuhajte u ljusci i kada je gotov, nasjeckajte ga na manje komade. Luk narežite na sitno ili na kolutiće, na tavi zagrijte ulje pa ga pirjajte dok ne dobije lijepu, zlatnu boju. Dodajte krumpir, crvenu papriku, sol i papar. Kuhajte dok se sve lijepo ne sjedini. Poslužite uz jetricu (i zdjelu salate).

*količine prilagodite vlastitim potrebama i željama

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2025 09:01