Generacijama prisutno na našim stolovima, ovo tradicionalno jelo mnogima je omiljeni izbor za hladne zimske dane. Ovaj recept idealan je za sve one trenutke kada želite okusiti nešto poznato, utješno i zasitno. Bilo da ga poslužite samostalno, s malo kruha, ili uz komadić suhog mesa, varivo od graha nikada ne razočara.
VARIVO OD GRAHA
Trebat će vam:
300 g kuhanog graha
300 g mljevene junetine
150 g dimljenog špeka (narezanog na kockice)
1 luk (sitno nasjeckan)
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
1 crvena paprika (narezana na kockice)
1 chili papričica (sitno nasjeckana, prema želji za dodatnu ljutinu)
400 g sjeckane rajčice (konzervirane)
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica dimljene paprike
1 žličica mljevenog kima
1/2 žličice chili praha (po želji)
1 žlica maslinova ulja
200 ml mesnog temeljca (ili pilećeg)
sol i svježe mljeveni papar
svježi peršin
Priprema:
Na srednje jakoj vatri pržite narezani špek dok ne postane hrskav. Izvadite ga i stavite na stranu, a masnoću ostavite u loncu. Pojačajte vatru na srednje jaku. Dodajte mljevenu junetinu i pržite dok ne dobije zlatnu boju, uz povremeno miješanje. Izvadite meso i stavite ga sa strane sa špekom. U istom loncu zagrijte žlicu maslinova ulja. Dodajte luk i dinstajte dok ne omekša (oko 3-4 minute). Zatim dodajte češnjak, papriku i chili papričicu te pržite još 2 minute. Umiješajte dimljenu papriku, kim i chili prah te pržite minutu. Dodajte koncentrat rajčice i pržite još minutu. Vratite mljeveno meso i špek u lonac. Dodajte sjeckanu rajčicu i temeljac. Dobro promiješajte i pustite da zakuha. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta, uz povremeno miješanje. Dodajte kuhani grah u lonac. Kuhajte bez poklopca još 10-15 minuta, dok se umak ne zgusne.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....