RECEPTI

JAGODE U SLANIM JELIMA: Crvene bobice su počele puniti police tržnica, a mi ih obožavamo u svim varijantama. Jeste li ih probali na slano?

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Omiljeno proljetno voće u slanim jelima

Na prvi pogled ne bi se reklo, ali jagode pripadaju porodici ruža. Zbog svog oblika i boje bile su simbol božice Venere i u doba Grka i Rimljana rasle su samo kao divlje biljke. Onoga trenutka kad ih se počelo kultivirati (prve botaničke ilustracije datiraju iz 1454. godine), stvarale su se varijante većih ili manjih plodova, tamnije ili svjetlije boje (postoje čak i žute), i jagode su se sa šumskog puta preselile u vrt te postale svojevrsni voćni vjesnici proljeća. Zagovornici uživanja u njihovim aromama jedu ih samo oprane i možda mrvicu umočene u šećer.

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Ljubitelji njihova okusa uživaju u kolačima i kremama, od jagoda se radi jedan od najtraženijih sladoleda (nakon čokolade i vanilije), a vrijedne domaćice kuhaju marmelade i pekmeze te rade sokove. Mogućnosti u njihovu uživanju su brojne i, što je najvažnije, odobrili su ih nutricionisti jer ovi mirisni sočni plodovi sadrže obilje vitamina C i A, željezo i folnu kiselinu, ublažuju upalne procese, mišićne bolove, pa čak i glavobolju jer umjesto acetilsalicilne kiseline, koju sadrži aspirin, posjeduju prirodne salicilate. Ali, možda niste probali jagode u slanoj varijanti. Kuhari ih kombiniraju s tamnim mesom, poput bifteka, svijetlim mesom (piletina, puretina, zečetina), ribom naročito lososom, a od njih rade i umake nalik na kečap. Pa, isplati se probati.

Tjestenina s umakom od jagoda i kozica

StockFood

Salata od jagoda, povrća i feta sira

StockFood

Ciabatta s povrćem i jagodama

StockFood

Jagode s pačjim prsima

StockFood

Tost s jagodama i povrćem

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Hladna juha od jagoda

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Rižoto od jagoda

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Salata s jagodama, piletinom i gorgonzolom

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Svinjsko pečenje s umakom od jagoda

Zagreb, 200418.
Slavica Sagolj napravila je slana jela s jagodama; hladnu juhu od jagoda, rizoto, sendvice s jagodama sparogama, articokama, salatu s jagodama, orasima i krekerima i sporo pecena svinjetina s umakom od jagoda.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. studeni 2024 04:09