JEDI KAO SKYWALKER

Izlaskom nove serije Star Wars fanovi su umjesto svjetlosnog mača u ruke uzeli kuhače, imamo recepte

Ove recepte iz daleke galaksije možete pripremiti čak i ako ‘sila‘ nije s vama...

Nekoć davno u veoma dalekoj, dalekoj galaksiji, legendarni Jedi - Luke Skywalker imao je neobjašnjivu ljubav prema mliječno plavim i zelenim napitcima. Sudeći po zadnjoj trilogiji, izvor su bili neobični ‘svemirski‘ sisavci, ako je riječ "neobično" uopće dopuštena u kontekstu znanstvene fantastike. Ako pak mašti damo na volju, možemo si zamisliti kako intergalaktički kuhari u svojim svemirskim kantinama za Jedi vitezove ili Sithove spremaju alkoholne i bezalkoholne varijante pića. Uostalom, Ratovi zvijezda osim znanstveno fantastične avanture odveli su nas i na gastronomsko putovanje. Bilo da se radi o Yodinom gulašu ili pak žabama u kojima je uživao Jabba, zahvaljujući svemiru koji je stvorio George Lucas, napisano je nekoliko kuharica poput "Star Wars: The Ultimate Cookbook", "Star Wars: Galaxy‘s Edge: The Official Black Spire Outpost Cookbook" i "Star Wars: Life Day Cookbook".

Izlaskom nove serije ‘Star Wars: The Acolyte‘, posljednje u nizu popularne franšize, kako stari, tako i novi fanovi umjesto svjetlosnog mača u ruke su uzeli kuhače i odlučili još jednom napraviti inspirativna pića, ali i jela kako bi odali počast neobičnom svijetu u kojemu su nastali neki od najpopularnijih likova iz pop kulture, od Yode do Darth Vadera.

PLAVO MLIJEKO LUKEA SKYWALKERA

Svaki obožavatelj Ratova zvijezda rado se prisjeća četvrtog filma iz franšize ‘Ratovi zvijezda: Nova nada". Prvi je to put da smo vidjeli lika u serijalu kako konzumira neobičnu namirnicu. Radi se o plavom mlijeku. S izlaskom novih filmova Luke je nastavio u istom stilu: ovaj put si je servirao piće zelenkaste boje, pa ne čudi da su food entuzijasti i obožavatelji serije odlučili napraviti svoju verziju napitka.

Amisha Mitchum je na svom Tik Tok kanalu pokazala kako za ovaj recept u blender stavlja jednaku količinu bademovog kao i kokosovog mlijeka, žličicu ekstrakta vanilije, med te ne bi li na kraju kako bi dobila željenu boju dodala je prah spiruline. Sve zajedno izmiješala je u blenderu te servirala s ledom.

@mawatzi What Does The Blue Milk ACTUALLY Taste Like? #fyp #starwars ♬ original sound - mawatzi

GROGU KEKSI

Beba Yoda, odnosno Grogu, jedno je od najslađih stvorenja daleke galaksije. A što bi Grogu jeo već malene plave keksiće, čiji se recepti mogu pronaći kako u intergalaktičkim kuharicama, tako i na tanjurima warsera. Zapravo, da biste dobili plavi keksić babe Yode potrebne su vam tri stvari: jestiva plava boja, dobar recept za kekse i - da Sila bude s vama.

No, ajmo prvo na keksiće. Potrebno vam je 175 grama glatkog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1 žličica soli, 115 g maslaca, 125 grama šećera, jedno jaje, jedna žličica ekstrakta vanilije te jestiva boja. Pjenasto umutite šećer i maslac. Dodajte jaje, ekstrakt vanilije te boju za kuhanje pa izmiksajte. Dodajte sve suhe sastojke pa umiješajte tijesto. Ostavite u hladnjaku jedan do dva sata, a nakon što se tijesto ohladilo vadite ga žlicom te stavljajte na papir za pečenje kojim ste prekrili pleh. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C 10 do 12 minuta.

PIZZA - ZVIJEZDA SMRTI

Kako napraviti genijalnu pizzu kod kuće već smo pisali OVDJE, ali kako od nje napraviti Zvijezdu smrti? Ništa lakše, sudeći po videima na koje smo naletjeli u bespućima intergalaktičkih Tik Tokova.

Glavni trik je biti dobar s nožem ili svjetlosnim mačem.

ACOLYTE REZANCI

Ako postoji jedna stvar koja okuplja vrste iz cijele galaksije, onda je to dobra hrana. U svemirskoj kantini Lomi Usqi na planetu Ueda vode se baš time, zbog čega nije ni čudo da osim Jedi vitezova, ovo mjesto posjećuju i mnogo mračniji likovi kako bi ili uživali u ukusnim rezancima ili, priznajemo, dogovorili neki sumnjivi posao. Kako napraviti paštu već smo pisali OVDJE.

Kada je u pitanju Acolyte tjestenina, opcije su brojne, a kao jedna od inspiracija može vam poslužiti naš raniji recept.

Ako ćete se pak držati recepta iz Ratova Zvijezda, uz rezance i umak poslužite jaje koje nakon kuhanja lagano razbijemo sa svih strana te ga umočimo u jestivu boju kako bi po skidanju ljuske dobilo specifične šare plave boju.

Neka Sila bude s vama!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 09:58