DOBRE IDEJE

IZGLEDA KAO MOLEKULARNA KUHINJA, ALI OVO MOŽETE NAPRAVITI I DOMA: Ragu od sipe s hrskavom palentom i mousseom od mladog sira

 Marko Miščević
Ne šalimo se, pokazao nam je Jure Tomič iz Debeluha!

1 sipa s crnilom
1 poriluk
100 ml bijelog suhog vina
1 žlica passate od rajčice
1 jaje
100 g palente
100 g brašna od krumpira
200 ml mješavine vode i mlijeka (2/3 voda, 1/3 mlijeko)
1 čajna žličica maslaca
300 ml ulja za prženje maslinovo ulje
00 g mladog sira (npr. kozji)
50 g slatkog vrhnja (ovisno o siru prema potrebi i više)

Marko Miščević

Sipu očistimo i narežemo na male komadiće, crnilo sačuvamo. Poriluk narežemo na sitno te stavimo pirjati na maslinovo ulje, dodamo sipe, rajčicu, podlijemo s bijelim vinom i kuhamo dok sipa ne omekša. Pred kraj kuhanja dodamo crnilo. U međuvremenu skuhamo palentu u mješavini mlijeka i vode u koju smo dodali maslac - želimo da bude gušća. Kada je gotova, izlijemo na lim i izgladimo da bude oko 1,5 cm debela i pustimo da se ohladi. Mladi sir naribamo na sitno te stavimo kuhati u slatkom vrhnju dok ne dobijemo srednje gustu smjesu i ulijemo u bocu za izradu šlaga. Kada je sipa gotova, izrežemo palentu na krugove, jaje razmutimo, te svaki pojedini komad uvaljamo u jaje, a potom u krumpirovo brašno. Pržimo u vrućem ulju dok ne pozlati. Poslužimo prvo ragu od sipe, potom stavimo komad palente i na vrh mousse od sira.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 23:33