
2 l svježe sirutke
300 g šećera
1 mahuna vanilije
120 g maslac
Stavite svježu sirutku u lonac s debelim dnom i kuhajte je na niskoj ili srednje niskoj vatri oko sat vremena dok se ne reducira za pola. Dodajte zatim šećer, sjemenke vanilije i maslac i neprestano miješajte dok se ne rastope. Pojačajte lagano vatru da bude na srednjoj jačini i pazite na karamel jer će početi lagano krčkati za otprilike 45 minuta. S vremenom će mješavina potamniti i zgusnuti se pa se čak lagano i zapjeniti, no nastavite s neprestanim miješanjem. Kad se počne zgušnjavati, proces ide relativno brzo pa pripazite da vam karamel ne zagori. Mora se zgusnuti toliko da ostane na žlici. Maknite ga s vatre i nastavite miješati kako se hladi. Karamel će se dodatno zgusnuti kako se hladi. Jednom ohlađeni karamel prebacite u teglice, prekrijte i skladištite u hladnjaku do dva mjeseca
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....