Za pripremu ove slastice trebat će vam tek nekoliko svakodnevnih sastojaka kao što su zobene pahuljice, kikiriki maslac, med i džem od marelice, a jedino što bi vas moglo natjerati da se zaputite do obližnje trgovine zdrave hrane bit će datulje. Ako ne uspijete kupiti osobito sočne primjerke datulja, dobra opcija bit će sve zajedno namočiti vrućom vodom. Također, ovaj recept od vas će zahtijevati dobar blender i hladnjak pa se svakako prije pripreme pobrinite da imate dovoljno mjesta za hlađenje. Na kraju, recept je idealan za sve one koji još uvijek ne žele prihvatiti činjenicu da se kraj ljeta bliži kraju te i dalje odbijaju upaliti pećnicu, a slučajno na polici u hladnjaku drže i još pokoju, posljednju ovosezonsku marelicu.
Trebat će vam:
200 g datulja
260 g zobenih pahuljica
130 g glatkog kikiriki maslaca
3 žlice meda
žlica ekstrakta vanilije
pola žličice soli
100-130 g džema od marelica
5-6 svježih marelica
Priprema:
Ako je potrebno, datulje namočite vrućom vodom, zatim iscijedite i osušite. U široku posudu blendera ubacite zobene pahuljice i obrađujte sve dok ne dobijete brašno. Dodajte očišćene datulje, kikiriki maslac, med, vaniliju i sol i nastavite obrađivati dok ne dobijete ljepljivo tijesto. Ako se čini da je presuho, dodajte malo po malo meda ili nekog biljnog mlijeka dok ne budete zadovoljni. U slučaju da je tijesto preljepljivo da možete njime rukovati, stavite ga na dvadesetak minuta u hladnjak da se malo stisne. Obložite posudu (20x20 cm) u kojoj ćete složiti kolač s papirom za pečenje kako biste ga kasnije lakše izvadili. Rasporedite smjesu po posudi i izravnajte sloj pa je stavite u zamrzivač na pola sata. Potom izvadite iz zamrzivača te premažite slojem džema od marelica i stavite u hladnjak. Neposredno prije posluživanja narežite svježe marelice i poslažite po vrhu, a zatim oštrim nožem po želji razrežite na prutiće ili kocke.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....