KUĆNI ŠKOLJKAŠKI RAJ

Iskoristite školjke i napravite rižoto od dimljenih školjaka sa sladoledom od sira




 
 Sasa Buric/Cropix/Cropix
U pelješkom malom moru, rastu neke od najboljih jadranskih školjaka, skuhali smo neka jela, uparivši ih s vinima autohtonih sorti

250 g riže za rižoto (arborio, carnaroli…)
1 manji luk
1 režanj češnjaka
500 g raznih školjaka
50 g dimljenih mušula
50 g dimljenog mesa od kozica
600 ml povrtnog ili ribljeg temeljca
80 ml suhog vina
1-2 jušne žlice šalše
50 ml ekstra djevičanskog ulja
50 g kora od parmezana ili sličnog sira
50 g kora od nekog sira
30 g gorgonzole dolce
80 g vrhnja za kuhanje
40 g maslaca
80 ml ekstra djevičanskog ulja
sol, papar

Prvo napravite sladoled od sira. U dublju posudu stavite vodu i zavrijte je te na nju stavite drugu posudu (napravite banja mariju) i u nju stavite vrhnje za kuhanje i kore od sira koje možete izribati ili narezati. Na laganoj vatri uz miješanje otopite sir i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Ohladite i premjestite u hladnjak. Školjke očistite od nečistoća tako što ćete ih potopiti u slatku vodu ili more te s vremena na vrijeme promiješajte posudu kako biste izbacili pijesak. Nakon toga ih stavite u dublju posudu na vatru i poklopite.

Kada se školjke otvore, izvadite meso, a temeljac sačuvajte. Luk izrežite na sitno i popirjajte na maslinovom ulju te dodajte sitno isjeckani češnjak i rižu. Rižu pažljivo ugrijte i podlijte vinom. Kad vino ispari, dodajte šalšu i podlijevajte toplim temeljcem od školjaka i povrća. Nakon što je riža kuhana na 2/3, dodajte dimljeno i očišćeno meso školjaka. Prije nego što je riža gotova (al dente), maknite s vatre i stavite na hladnu podlogu te dodajte maslac i sve mantekirajte. Poslužite uz žličnjak od sladoleda od sira.

VINSKI PAR

ROSÉ PARADIGMA, BORIS VIOLIĆ 2020.

Rosé vino od autohtone sorte plavac mali, položaj Potomje (polje), berba 2020. Žive svijetlo ružičaste boje, na mirisu prevladavaju zrele šumske jagode i trešnje. Suho, laganog tijela, ugodnih kiselina i voćnosti, zaokruženo i prilično trajno. Rosé od plavca malog se sa svojim ugodnim kiselinama i dobrom strukturom fino nosio s kremoznosti rižota dok je izražena voćnost u potpunosti bila komplementarna slatkoći škroba, dagnji i kozica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 21:15