250 g riže za rižoto (arborio, carnaroli…)
1 manji luk
1 režanj češnjaka
500 g raznih školjaka
50 g dimljenih mušula
50 g dimljenog mesa od kozica
600 ml povrtnog ili ribljeg temeljca
80 ml suhog vina
1-2 jušne žlice šalše
50 ml ekstra djevičanskog ulja
50 g kora od parmezana ili sličnog sira
50 g kora od nekog sira
30 g gorgonzole dolce
80 g vrhnja za kuhanje
40 g maslaca
80 ml ekstra djevičanskog ulja
sol, papar
Prvo napravite sladoled od sira. U dublju posudu stavite vodu i zavrijte je te na nju stavite drugu posudu (napravite banja mariju) i u nju stavite vrhnje za kuhanje i kore od sira koje možete izribati ili narezati. Na laganoj vatri uz miješanje otopite sir i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Ohladite i premjestite u hladnjak. Školjke očistite od nečistoća tako što ćete ih potopiti u slatku vodu ili more te s vremena na vrijeme promiješajte posudu kako biste izbacili pijesak. Nakon toga ih stavite u dublju posudu na vatru i poklopite.
Kada se školjke otvore, izvadite meso, a temeljac sačuvajte. Luk izrežite na sitno i popirjajte na maslinovom ulju te dodajte sitno isjeckani češnjak i rižu. Rižu pažljivo ugrijte i podlijte vinom. Kad vino ispari, dodajte šalšu i podlijevajte toplim temeljcem od školjaka i povrća. Nakon što je riža kuhana na 2/3, dodajte dimljeno i očišćeno meso školjaka. Prije nego što je riža gotova (al dente), maknite s vatre i stavite na hladnu podlogu te dodajte maslac i sve mantekirajte. Poslužite uz žličnjak od sladoleda od sira.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....