Trebat će vam:
375 g brašna
2 žličice aktivnog suhog kvasca
1 i pol žličice soli
340 ml tople vode (oko 40°C)
Priprema:
U velikoj zdjeli dobro pomiješajte brašno, kvasac i sol. Dodajte vodu i miješajte dok se tijesto ne pretvori u kuglu. Prekrijte zdjelu prianjajućom folijom i vlažnom krpom. Pustite da se tijesto diže na sobnoj temperaturi od 18 sati do jednog dana. Sat prije nego što kruh poželite poslužiti zagrijte pećnicu na 230°C. Stavite u nju poklopljenu posudu od lijevanog željeza zapremnine oko 2,4 l da se zagrijava. Dok čekate, prebacite tijesto na pobrašnjenu podlogu i oblikujte ga u kuglu, dodajući žlice brašna po potrebi. Tijesto će biti meko i opušteno. Prekrijte tijesto pobrašnjenom krpom. Oprezno izvadite vruću posudu iz pećnice. Maknite poklopac i pažljivo posudu obložite papirom za pečenje. Stavite tijesto u posudu tako da ga ravnomjerno rasporedite. Prekrijte poklopcem i stavite peći 30 minuta. Maknite poklopac i pecite dodatnih 15 minuta odnosno dok korica ne dobije zlatno smeđu boju. Izvadite štrucu kruha van i ostavite da se hladi na rešetki prije rezanja.