Početak studenog nekako je uvijek vrijeme kada intenzivnije počinjem razmišljati o božićnim poklonima i slatkišima, pa je tako potpuno logično da vam otkrijem recept za jedne baš dobre testne kekse. I odmah na početku važno je reći da su Florentine cookies ili, kako ih još zovu, čipkasti keksi jednostavni samo sastojcima i izgledom, dok je priprema ipak nešto kompleksnija. U to sam se uvjerila sama jer sam ovo pokušavala napraviti u više navrata dok napokon nisam pronašla najbolju formulu.
Naime, kada sam ih prvi put radila, nisam uopće ohladila smjesu i u pećnici su mi se svi keksi pretvorili u jednu veliku masu koju sam kasnije mogla lomiti na komadiće. U drugom pokušaju samo dio njih se spojio, a u trećem su već imali ljepši, okruglasti oblik i bili su divno hrskavi. Dakle, trik je u pečenju, i to u pečenju na što većoj površini, što manje keksića. Iako će kuglice koje ćete oblikovati izgledati malene, kada se pri pečenju rastope, stvar vrlo brzo može potpuno izmaknuti kontroli i onda ćete se naći u problemu, baš kao i ja.
Također, budući da sam ja u posljednje vrijeme zaluđena bučinim sjemenkama i dodajem ih u gotovo svako jelo, to je bio slučaj i s ovim keksima. Vi možete koristiti i neke druge orašaste plodove (recimo, pistacije!), a kada su gotovi i ako vam ispadnu dovoljno mali, keksiće možete i spajati omiljenim slatkim namazom ili čokoladom. A možete ih i poslužiti baš takve kakvi jesu jer će se provjereno svima svidjeti i bit će totalni hit među svim keksićima koje ćete ove blagdane staviti na stol, čak i ako neće izgledati najljepše.
NAJHRSKAVIJI TANKI KEKSIĆI
Trebat će vam:
150 g smeđeg šećera
100 g usitnjenih badema
50 g bučinih sjemenki
115 g maslaca
85 g meda
20 g bijelog brašna
sol
malo vanilije
po želji: čokolada i cvijet soli
Priprema:
Najprije u blender ubacite bademe i bučine sjemenke i usitnite ih gotovo u brašno, ali pustite da ipak ostane poneki komadić. U posudu za kuhanje stavite med, maslac i smeđi šećer i kuhajte do vrenja, dok se sve ne otopi. Maknite s vatre pa dodajte vaniliju sol i brašno. Umiješajte bademe i sjemenke pa sve dobro pomiješajte. Pustite da se ohladi, a zatim stavite u hladnjak na barem sat vremena da se smjesa stisne. Napravite kuglice veličine pikule. Rasporedite ih po papiru za pečenje, ali nemojte pretjerati s količinom, na veliku posudu za pečenje pet kuglica s velikim razmakom između je dovoljno. Pecite ih šest do maksimalno deset minuta ili dok ne dobiju smeđe rubove. Dok su još vrući, papir za pečenje s keksima izvadite iz posude za pečenje i stavite sa strane pa pustite da se ohlade. Kad su još vrući, lako ih možete i oblikovati po želji (ako su u pečenju izgubili oblik). Pustite da stoje pet minuta pa ih odvojite od papira i do kraja ohladite. Poslužite pokapano s malo čokolade i posipano cvijetom soli ili tako kako je. Držite u dobro zatvorenoj posudi.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....