
Mille-Feuille krumpir, pave krumpir ili krumpir u tisuću slojeva od prvog kušanja mnogima je postao omiljeni prilog, iako se komotno može poslužiti i kao samostalno jelo. Premda jednostavno za pripremu, ovo jelo zahtijeva određeno vrijeme pa je najbolje da se unaprijed opskrbite namirnicama i ostavite dovoljno vremena da u ovom jelu uživate uz omiljeni komad mesa ili ribe ili umak po izboru. Naš je, recimo i to, onaj od šumskih gljiva, posebno smrčaka, uz koji i gljiva i krumpir baš lijepo dolaze do izražaja te se sjajno nadopunjuju. Također, vjerujemo kako će se mnogima svidjeti i s topivim sirom. Ideja je mnogo, a koja će biti vaš prvi izbor, odlučite dovoljno rano kako biste sve namirnice za ovo jelo imali na dohvat ruke, jer ćete teško odoljeti ovako pripremljenom krumpiru kad ga konačno i ispečete. Za kraj recimo i kako ovo jelo, osim u kalupu za kruh, možete pripremiti i na običnom limu za pečenje ili, pak, onom za muffine, no svakako je elegantnije, kad vam dolazi veće društvo, a i praktičnije kad je o većim količinama riječ, da ga pripremite u kalupu iz kojega ga možete pravilno rezati i lakše kasnije pržiti.
MILLE-FEUILLE KRUMPIR
Trebat će vam:
2 kg krumpira (starog)
10-12 žlica pročišćenog maslaca
4 čajne žličice morske soli
ulje za prženje
Priprema:
Bez obzira na to birate li veće ili manje primjerke, neka svi krumpiri budu približno jednake veličine. Krumpire ogulite i operite pa posušite papirnatim ubrusom. Koristeći kuhinjski rezač (mandolinu) narežite krumpir na tanke ploške (oko 1 mm debljine). Potopite ih kratko u hladnoj vodi, a zatim ih pažljivo posušite između dva čista i suha kuhinjska ubrusa kako bi krumpiri bili hrskaviji nakon pečenja.
Pećnicu stavite grijati na 150 ºC.
Posušene ploške krumpira pomiješajte s maslacem i morskom soli i ostavite da se sjedine. Za to vrijeme, kalup za kruh obložite papirom za pečenje, pa u njega slažite ploške krumpira tako da se preklapaju, sve dok ne potrošite sve sastojke. Krumpir bi trebao dosegnuti vrh kalupa, pa ga dobro utisnite.
Kad ste sav krumpir složili u kalup, prekrijte ga aluminijskom folijom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu. Pecite oko 2 sata ili dok krumpir ne omekša i bude potpuno termički obrađen što možete provjeriti tako da zabodete čačkalicu negdje po sredini klupa - ako je krumpir mekan, idealno je pripremljen za pečenje.
Kad izvadite krumpir iz pećnice stavite još jedan list aluminijske folije na njega i opteretite ga. To možete učiniti tako da u isti ili manji kalup za pečenje ili posudu za pohranu hrane stavite vodu, ili u nju istresete kilu riže. Tako će se krumpir još ljepše spojiti i spljoštiti. Kad e krumpir tako ohladi, prebacie ga u hladnjak. Nakon barem 2-3 sata hlađenja krumpir možete izvaditi iz kalupa, rezati na kriške debljine 1- 2 cm i prepržiti sa svih strana u vrućem ulju dok ne dobije zlatnu boju. Pečeni krumpir ocijedite na papirnatom kuhinjskom ubrusu i servirajte po želji.
SAVJET VIŠE! Na ovj način možete pripremiti i drugo povrće, primjerice celet i batat.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....