Potrebno za 4 osobe:
- 15 ml ulja od bijelog tartufa
- 10 g soli
- 10 g nepalskog papra
- 10 g svježeg timijana
- 10 g svježeg matičnjaka
- 10 g svježeg bosiljka
- 1 paketić jestivog cvijeća
- 300 g parmezana
- 300 g mascarponea
- 250 g šampinjona
- 20 g svježeg tartufa
- 200 g sezonskih gljiva
- 500 g pilećih kosti
- 1000 g luka (bijelog – srebrenac)
- 30 g limunske trave
- 50 g kestena
- 50 g batata
- 50 g mrkve
Consommé od dimljenog luka
- Zapeći pileće kosti zajedno s mrkvom, kestenom i batatom 20 minuta u pećnici na 180 ºC.
- Narezati luk na brunoise i podijeliti u dvije posude po 500 grama. Jednu zapeći 10 minuta u pećnici bez ulja da oksidira i pocrni na 200 ºC, a drugu polovicu kuhati u loncu u tri litre vode. Potom dodati zapečeni luk i pileće kosti s povrćem.
- Pirjati na laganoj vatri 60 minuta. Procijediti i začiniti paprom i infuzirati prethodno sitno nasjeckano limunskom travom i pokriti plastičnom folijom.
Infuzija vode od parmezana
- 600 g vode
- 300 g naribanoga parmezana
- Prokuhati vodu, dodati naribani parmezan i odmah skinuti s vatre te pokriti plastičnom folijom da infuzira 30 minuta.
- Uz pomoć finog cjedila procijediti vodu. Napraviti kremu od ostalog parmezana uz pomoć štapnog miksera uz postepeno dodavanje mascarponea i vrhnja za kuhanje u omjeru 1:3.
Sfere od parmezana
- 300 ml infuzije od vode i parmezana
- 100 g mascarponea
- 1 g tekstura "Ferran i Albert Adria" xantana
- 6 g tekstura "Ferran i Albert Adria" gluco
Zagrijati vodu od parmezana na 80 ºC i dodati mascarpone. Skinuti s vatre i štapnim mikserom povezati s teksturama: gluco i xantana.
Solucija od alginata
- 500 ml vode
- 2,5 g tekstura Ferran i Albert Adria algin
- Povezati štapnim mikserom i staviti u staklenu posudu.
- Uz pomoć polusfernih žlica za mjerenje tekućina, uzeti kremu od parmezana i pažljivo uliti u soluciju od alginata. Ostaviti da gelificira pet minuta, potom prebaciti u posudu s neutralnim uljem sve do finalnog serviranja.
Finalno serviranje
- Očistiti svježe gljive i na laganoj vatri pirjati dok ne porumene. Začiniti i servirati u centru tanjura.
- Lagano, s puno opreza, izvaditi sfere od parmezana i položiti preko pirjanih gljiva. Naribati svježi tartuf te dekorirati s mediteranskim biljem i cvijećem. Po želji dodati tostirano orašasto voće tipa lješnjak, orah ili pečeni kesten.
- Tanjur završiti s uljem od bijelog tartufa i poslužiti ovu vibrantnu juhu.
- Iznenadite vaše goste u nadolazećim blagdanima juhom punom različitih tekstura i okusa, serviranu uz tostirani brioche s kremom od parmezana i maslacem.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....