IMAMO RECEPT

Francuzi su u čast ovog sendviča osnovali organizaciju, a mnogi tvrde i da je najbolji koji su ikad probali

Francuzi ga obožavaju, a zapravo predstavlja jednu od najpoznatijih salata na svijetu upakiranu između dvije kriške kruha

Pan Bagnat naziv je za francuski sendvič od tune koji se najčešće opisuje kao Nicoise salata upakirana između dvije kriške kruha. Dolazi iz Nice u Francuskoj i sastoji se od okruglog kruha ili peciva, tvrdo kuhanih jaja, maslina, tune i još nekoliko, ako pitate Francuze, strogo propisanih dodataka.

SENDVIČ KOJI IMA SVOJU UDRUGU I SLUŽBENU STRANICU

Svakako je zanimljivo dodati da, baš kao i velik broj francuskih specijaliteta, i iza ovog jela stoji organizacija koja ga brani i daje točne smjernice kako se on mora pripremati. Organizacija Commune Libre du Pan Bagnat ima i svoju stranicu gdje se mogu pronaći točni sastojci od kojih se sendvič radi, ali i obavijesti o, primjerice, okupljanjima posvećenim upravo ovom jelu.

"Ova zajednica postoji od 1991. godine i posvećena je slijeđenju jedinstvene politike: okupljanju onih koji Pan Bagnat smatraju autentičnim blagom kulturne i kulinarske baštine našeg lijepog grada Nice. Ovdje smo da sačuvamo Pan Bagnat od ironičnog naziva ‘sendvič od povrća‘“, stoji na službenim stranicama.

image
Ekspansio/Getty Images

A KAKO JE NASTAO?

Vjeruje se da je Pan Bagnat nastao tako što su kućanice u Nici stari kruh, kako ga ne bi bacile, stavljale ispod vode. Zahvaljujući tome, sendvič je i dobio ime, jer ‘pan bagnat‘ znači ‘okupani kruh‘. Takav kruh najčešće se dodavao salatama pa je tako nastala i Nicoise salata ili kombinacija luka, maslina, inćuna, rajčice i nekoliko drugih, uglavnom domaćih sastojaka. Tunu i jaja, koji se danas dodaju salati i sendviču, u jela su dodavali samo oni imućniji.

KAKO SE RADI OVAJ SENDVIČ?

Upravo zahvaljujući poznavanju pripreme Nicoise salate, mnogi su se zaljubili u Pan Bagnat, jer dakle, predstavlja omiljenu salatu upakiranu između dvije kriške peciva. Naravno, sendvič se može pripremiti i u slojevima, ali miješanje svih sastojaka u zdjeli jednostavniji je i lakši način. Najvažnije je ionako da su sastojci svježi i kvalitetni i da originalni Pan Bagnat možete pojesti samo u Nici, sve ostalo mogu biti samo sendviči inspirirani ovim francuskim specijalitetom.

image
Ekspansio/Getty Images

Za pripremu će vam trebati kruh koji ste natrljali češnjakom, tuna, na tanke ploške narezana rajčica, dozvoljene su i tanke ploške rotkvice, maslinovo ulje, sjeckane ili cijele crne masline, kuhano jaje, sol i papar. Dodatno, u sendvič možete staviti i bosiljak, malo poveruna ako su vam pri ruci te, po želji, inćune. Sve sastojke pomiješajte i stavite između dvije kriške kruha. Ako slažete slojeve, najbolja opcija bit će na dno staviti sjeckane masline, zatim tunu, rajčicu, jaje, inćune i mladi luk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. studeni 2024 16:14