Hrana budućnosti

EU proglasila skakavce hranom za ljude, možda vam se sad svide ovi recepti

 Marcos Elihu Castillo Ramirez/Getty Images/istockphoto
Nutritivno su bolji od svinjetine, govedine i piletine, a prema studijama izuzetno su bogati vitaminima A, B, C, ali i proteinima

Kad su prošle godine neki dijelovi Petrovog polja u drniškome kraju te posebno polja na padinama Svilaje bila preplavljena stotinama tisuća skakavaca, medijski su izvještaji nužno sadržavali izraz "najezda" kao da je riječ o neprijateljskoj invaziji. Da kojim slučajem na tim područjima žive Meksikanci, Japanci ili općenito ljudi iz Azije, Oceanije, Afrike, Centralne i Južne Amerike, a ne Hrvati, oni bi najezdu smatrali darom s neba. Opremili bi se mrežama i raznim klopkamate bi učas pohvatali tko zna koliko kilograma kukaca pa bi cijela sela feštala sa delikatesama od skakavaca. Međutim, kod nas se digla neviđena prašina protiv najnovije odluke Europske komisije koja je najavila dozvolu uvoza i prodaje hrane od kukaca, piše Slobodna Dalmacija.

Europska komisija je još 2021. odobrila uvoz i uzgoj dehidriranog velikog žutog brašnara pa i njegove ličinke te skakavce selice, odnosno europsku šašku u smrznutom ili sušenom obliku kao i u prahu. Lani je "ulaznicu" na europsko tržište dobio i kućni cvrčak, odnosno zrikavac, a sad je na red došao i mali brašnar, prilično ružna buba, samo jedna od 2100 vrsta insekata koje ljudi mogu konzumirati bez straha.

Inače, oko dvije milijarde ljudi u svijetu radije jede skakavce, cvrčke, kornjaše, gusjenice, termite, mrave, ose, pčele i muhe nego svinjetinu, dok prema istraživanjima javnog mišljenja Europske potrošačke organizacije, oko tri četvrtine europskih potrošača nije spremno zamijeniti meso kukcima. Razlog - osjećaju gađenje na pomisao konzumacije insekta. Istina, oko 13 posto Europljana izjavilo je da nije baš sigurno bi li se počastilo takvom hranom.

Ipak, mnogi ne znaju kako su skakavci nutritivno bolji od svinjetine, govedine i piletine! Prema studijama provedenim u Meksiku, skakavci su izuzetno bogati vitaminima A, B, C, ali i proteinima kojih imaju više nego riba i mlijeko, a daju više energije nego pšenica. Također, sadrže veliku količinu vlakana, te osiguravaju vrlo visoke doze magnezija, kalcija i cinka. Skakavci sadrže 62,93 posto proteina i ljudi mogu probaviti barem 89,63 posto sadržaja skakavaca što olakšava probavu.

image

Oko dvije milijarde ljudi u svijetu radije jede skakavce, cvrčke, kornjaše, gusjenice, termite, mrave, ose, pčele i muhe nego svinjetinu

Marcos Elihu Castillo Ramirez/Getty Images/istockphoto

Evo nekoliko primjera za što koristiti skakavce.

Umjesto čipsa

Prvo i osnovno, skakavce treba skuhati i očistiti. Kuhaju se u slanoj vodi oko pola sata, a onda im se otkinu krila i noge, stavi ih se u cjedilo i ispere pod jakim mlazom vode, da se očiste od eventualne nečistoće i parazita. Nakon toga ih treba dobro osušiti i staviti peći u penicu na sat vremena, pazeći da budu hrskavi, a da ne izgore. Zasolite ih, začinite s malo maslinovog ulja, popaprite i eto zdrave grickalice za večernje gledanje utakmice.

S maslacem i češnjakom

Napravite skakavce pržene na maslacu i češnjaku. Za ovo jednostavno jelo otopite 1/4 šalice maslaca u tavi, potom smanjite vatru na srednje nisku. Pirjajte šest režnjeva češnjaka 4-5 minuta dok ne uvenu te u tavu dodajte šalicu očišćenih skakavaca. Pirjajte 10-15 minuta uz povremeno miješanje. Poslužite uz tartar i tostirani kruh.

Marinirani ražnjići

Skakavci iz marinade su, kažu ljudi, prava delikatesa. Prvo treba napraviti marinadu od maslinova ulja, soka od limuna, žlice meda, malo senfa, mljevene paprike, crvenog luka, soli i papra. Očišćene skakavce stavi se u marinadu i ostavi preko noći, a sutradan se izvade, osuše krpom ili papirnatim ubrusima pa nabodu na ražnjiće. Potom se peku na roštilju po tri minute sa svake strane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. studeni 2024 10:34