Svi je vole

Domaća pašteta od lososa

 Berislava Picek/Cropix
Pašteta od lososa pravi je hranjiv, kremast i lagan obrok, savršen za male i velike gurmane

Jednostavni, hranjivi i prilagođeni dječjem nepcu - recepti Nastasje Chiare Petrić donose idealan spoj okusa i zdravlja. Ova pašteta od lososa upravo je takav primjer: kremasta, bogata nutrijentima i idealna za kvalitetan početak dana ili zasitan međuobrok nakon igre i trčanja za loptom. Losos, prepun omega-3 masnih kiselina, uz samo malo limunova soka dobiva savršenu ravnotežu okusa, a poslužena uz hrskavi "tost" od palente, pretvara se u obrok koji djeca obožavaju, a roditelji cijene zbog njegove hranjivosti i jednostavne pripreme.

PAŠTETA OD LOSOSA
Trebat će vam:
150 g svježeg ili odleđenog lososa
100 g dimljenog lososa
55 g luka ili ljutike
10 g češnjaka
30 g maslaca
prstohvat suhog ružmarina
sol i papar
10 g limunova soka
60 g maslinova ulja

Priprema:
Na maslacu propirjamo sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak s dodatkom ružmarina, na vrlo laganoj vatri, dok potpuno ne omekša. Zatim dodamo losos narezan na manje komade, posolimo i popaprimo te pričekamo da se losos termički obradi, ali ne presuši. Maknemo s vatre te dodamo natrgani dimljeni losos u još toplu smjesu. Promiješamo i pričekamo 10 minuta, prebacimo sve u sjeckalicu, dodamo limunov sok i maslinovo ulje te izblendamo u kremastu paštetu.

Savjet više! Paštetu čuvajte u staklenoj posudi i pojedite tijekom dva dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. veljača 2025 08:32