Kada vam ponestane ideja za ručak, a u hladnjaku ili zamrzivaču imate nekoliko komada svinjskih kotleta, možda bi ovaj, malo drugačiji način pripreme mogao biti dobra ideja. Recept je s nama podijelio naš suradnik Zoran Šimunić Šime, koji je eksperimentirao sa šećerom u slanim jelima, a o čemu više možete čitati na poveznici.
ŠTO ŠEĆER RADI GLAZURAMA I MARINADAMA?
Konkretno kod ovog jela, šećer u marinadi pomoći će pri karamelizaciji kotleta, stvarajući bogatu i slatkastu koricu. Također, Šime savjetuje, volite li pikantniji okus, u marinadu dodajte prstohvat čilija u prahu.
Još jedan odličan recept, također iz kuhinje Zorana Šimunića Šime, je i sočna, meka puretina u acetu balsamicu. Potražite ga u nastavku.
SVINJSKI KOTLETI IZ MARINADE OD ŠEĆERA
Trebat će vam:
4 svinjska kotleta oko 2,5 cm debljine
45 g smeđeg šećera od trske (npr. demerara)
30 ml soja umaka
30 ml maslinova ulja
15 ml aceta balsamica ili jabučnog octa
3 režnja češnjaka, sitno nasjeckan
1 čajna žlica svježe mljevenog crnog papra
1 čajna žlica dimljene slatke paprike
1 - 2 čajne žlice soli ili po ukusu
Priprema:
U prikladnoj posudi pomiješajte smeđi šećer, soja umak, maslinovo ulje, aceto balsamico, nasjeckani češnjak, papar, papriku i sol. Miješajte dok se šećer ne otopi. Stavite svinjske kotlete u vrećicu sa zatvaračem ili u plitku posudu, prelijte marinadom tako da se natope sa svih strana. Ostavite ih da se mariniraju u hladnjaku najmanje 1 sat, idealno 4 - 6 sati za intenzivniji okus. Izvadite kotlete iz marinade i pustite ih da odstoje na sobnoj temperaturi 20 minuta. Zatim ih pecite na roštilju, u tavi ili u pećnici dok ne postignu unutarnju temperaturu od 63 °C za sočnije meso. Poslužite uz glazirano povrće.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....