Za tijesto:
1 vrećica suhog kvasca
2 žlice šećera
150 ml mlake vode
50 g otopljenog maslaca
50 ml mlaćenice
250 g glatkog brašna
prstohvat soli
pola žličice muškatnog oraščića
Za nadjev:
200 g maka
sok i korica jednog limuna
100 g šećera u prahu
100 ml soka od jabuke
Za glazuru:
50 g pekmeza od marelica
1 žlica soka od limuna
Priprema:
U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer te pustite da se zapjeni. U posudu za miksanje stavite brašno, sol i muškatni oraščić pa pomiješajte. Smjesi dodajte zapjenjeni kvasac te miješajte nastavcima za tijesto. Dodajte mlaćenicu sobne temperature i otopljeni maslac. Zamijesite tijesto. Stavite posudu sa strane, pokrijte krpom i pustite da se tijesto udvostruči. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev.
U posudu stavite mak, dodajte sok i koricu jednog limuna, šećer u prahu i lagano miješajte uz dodavanje soka od jabuke. Smjesa ne smije biti rijetka. Dignuto tijesto na pobrašnjenoj podlozi razvaljate u oblik pravokutnika. Premažite ga namazom od maka po cijeloj površini. Zarolajte tijesto. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Tijesto režite oštrim nožem na komade dužine 5-6 centimetara. Svaki dio tijesta stavite na lim za pečenje. Ne slažite preblizu jer će tijesto rasti prilikom pečenja. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Jastučiće pecite oko 25 minuta. Pečene izvadite iz pećnice te ih tople premažite glazurom od rastopljenog pekmeza sa začinima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....